Home

Achtergrond 202 x bekeken

COA kan verbouwde gevangenis goed gebruiken

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) komt krap te zitten in de opvangplaatsen.

De organisatie moet dit jaar 2500 plaatsen inleveren, omdat dit jaar verschillende gebruiksvergunningen aflopen. Tegelijkertijd moeten wat meer asielzoekers worden opgevangen.

Dat staat in een brief die staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze voorziet geen acute problemen bij de opvang van nieuwe asielzoekers, maar het regelen van voldoende plaatsen vergt "extra inspanning van het COA''.

De organisatie kijkt naar alle mogelijkheden om het aantal opvangplaatsen op peil te houden. Daarom laat Albayrak onderzoeken of asielzoekers ook kunnen worden opgevangen in gevangenissen die dicht moeten. CDA en SP hebben de staatssecretaris vorige week voorgesteld de gevangenissen te verbouwen, zodat er vervolgens asielzoekers kunnen worden ondergebracht.

Albayrak heeft aangekondigd dat ze de komende jaren acht gevangenissen sluit omdat Nederland een overschot aan cellen heeft. Volgens de staatssecretaris komt dat mede door een daling van de criminaliteit. Daarnaast belanden minder mensen in de gevangenis omdat ze bijvoorbeeld een taakstraf krijgen. De sluiting van gevangenissen kost 1200 banen.

Het COA kijkt niet alleen naar lege gevangenissen als alternatieve opvanglocatie. De organisatie werkt ook aan tijdelijke huisvesting van asielzoekers in paviljoens. In een debat met de Kamer zei Albayrak vorige week dat het COA niet al direct alle zeilen hoeft bij te zetten om mensen op te vangen. Het COA werkt wel aan maatregelen om te voorkomen dat asielzoekers straks opgevangen moeten worden in tentenkampen, zoals rond de eeuwwisseling gebeurde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.