Home

Achtergrond 178 x bekeken

CDA: asielzoekers in vrijkomende gevangenissen

Nederland zou asielzoekers moeten onderbrengen in de gebouwen van gevangenissen die dichtgaan.

Het CDA zal dat woensdagavond bepleiten in het spoeddebat met staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie over haar plan om de komende jaren acht gevangenissen te sluiten.

De regeringspartij wijst erop dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dringend op zoek is naar capaciteit en wil daarom de vrijkomende gevangenissen beschikbaar stellen aan deze organisatie. Het COA zou de gebouwen dan geschikt kunnen maken voor de opvang van asielzoekers. Dat levert een kostenbesparing op, bijvoorbeeld omdat het COA dan minder vaak bungalowparken hoeft af te huren. Veel gevangenissen zijn afgeschreven, aldus het CDA.

Het ministerie van Justitie wil de acht gevangenissen sluiten, omdat er een overschot van 2000 cellen is. De reorganisatie gaat ten koste van 1200 banen. Vakbonden en de oppositie in de Tweede Kamer verzetten zich tegen het plan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.