Home

Achtergrond 235 x bekeken 2 reacties

Buste Van Gogh terecht

Een gestolen buste van de schilder Vincent van Gogh is na twintig jaar weer opgedoken in Nederland, en inmiddels teruggegeven aan de eigenaar.

Een Nederlandse kunstkenner en een privédetective hebben hierin een rol gespeeld, meldt de Volkskrant. Het beeld is gemaakt door de Franse kunstenaar Ossip Zadkine en werd in 1989 gestolen uit een Frans museum. Een Nederlandse zakenman had het beeld bij een deal als onderpand gekregen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bil Brand

  Sander van Betten, redactioneel ondersteunend medewerker van Peter R de Vries die een vergunning van justitie heeft voor het exploiteren van een recherchebureau vertelt aan Michel Kraay: “Ik krijg natuurlijk die informatie niet die u aan mij vraagt, dat moet weer via bronnen en informanten, als u begrijpt wat ik bedoel. Wij hebben een vrij ruim netwerk van personen die bij bepaalde instanties betrokken zijn en kunnen raadplegen tegen een x bedrag. Daar krijgen we dan de informatie van, want normaal gesproken kun je natuurlijk niet aan saldo informatie van de buurman komen”. http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-geluidsfragmenten.php

 • no-profile-image

  fred Kalfsbeek

  Sander van Betten tracht zijn verdenking te downplayen. Hier wat oud papier, toen hij nog geen lijdend voorwerp was: De bronnen die Van Betten gebruikt, zijn voor een deel openbaar. Het kadaster, het register van de Kamer van Koophandel en natuurlijk het internet. Ook zonder diepgravend speurwerk is veel over mensen te vinden, al zijn er trucjes om het spoor te wissen. “Wees voorzichtig met je geboortedatum”, waarschuwt Van Betten. “Let maar eens op hoeveel bedrijven en instanties dat willen weten. Voor elk simpel onderzoekje en elke enquête moet je al invullen wanneer je bent geboren. In veel gegevensbestanden is alles gekoppeld aan de combinatie van naam en geboortedatum. Wie ‘onvindbaar’ wil zijn, moet willekeurige geboortedata verzinnen

  Sander van Betten, directeur van recherchebureau K-2 uit Hasselt. De naam en geboortedatum van een willekeurig persoon zijn voldoende om binnen een uurtje te achterhalen waar hij woont, of hij een koop- of huurhuis heeft en of hij last heeft van deurwaarders. Ook de voornaam van de echtgenote is snel gevonden, net als telefoonnummers en het precieze adres. Als van Betten twee dagen de tijd heeft weet hij letterlijk alles van je. “In principe zijn er geen geheimen”, zegt hij stellig. “Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Een banksaldo bijvoorbeeld is heel moeilijk te achterhalen. Als het moet, zou je er wel achter kunnen komen, maar het is illegaal.” De bronnen die Van Betten gebruikt, zijn voor een deel openbaar. Het kadaster, het register van de Kamer van Koophandel en natuurlijk het internet. Ik check bijvoorbeeld kandidaten van spelletjesprogramma's en help redacties bij het opsporen van personen.

  Peter R. de Vries reageert gelaten op de inval bij zijn 'huisdetective'. Er zou volgens hem geen geheime informatie in beslag genomen zijn. De Vries zei het onderzoek rustig af te wachten en nooit zaken gedaan te hebben met Hendriks.

  De rijksrecherche, belast met opsporing van misdaden binnen het politieapparaat, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

  Eerder al werd Michiel Kraay, een andere privedetective die voor Peter de Vries werkte, gearresteerd wegens handel in prive gegevens.

  Van Betten, had eerder kritiek op allerlei slag mensen die zich als privedetectives niet aan de beroepscodes hielden maar gaf in een gesprek met Kraay wel toe dat hij informanten bij de politie/justitie had.
  http://pasteurella.blogspot.com/2009/05/dossiers-peter-de-vries-in-beslag.html

Of registreer je om te kunnen reageren.