Home

Achtergrond 267 x bekeken 14 reacties

Brussel: boeren kunnen voorschot krijgen

Boeren in de Europese Unie kunnen dit najaar een voorschot krijgen op bedrijfstoeslagen.

Dat moet hun geldnood helpen verzachten in deze tijd van kredietcrisis en lage handelsprijzen voor melk en andere landbouwproducten.

Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat maandag gezegd tijdens EU-beraad van ministers van Landbouw. Ze wil toestaan dat boeren op 16 oktober maximaal 70 procent voorschot krijgen van bedrijfstoeslagen die ze normaal 1 december ontvangen. De commissaris wil ook voorstellen de tijdelijke EU-steun zoals voor melkexport na augustus voort te zetten.

Tot nieuwe maatregelen is de EU-commissaris niet bereid, zo bleek na aandringen van de Franse, Duitse en Oostenrijkse ministers. Circa duizend melkveehouders hadden in Brussel betoogd voor meer steun. In Frankrijk en Duitsland waren soortgelijke acties.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) vindt de voorschotten niet genoeg. "De boeren zijn niet zozeer geholpen met een voorschot. We moeten alles op alles zetten om de definitieve betaling al in oktober te doen'', zei Verburg. "We overleggen nog deze maand met medewerkers van de Europese Commissie om te zien of dat juridisch kan.''

In totaal keert Dienst Regelingen in Nederland 750 miljoen euro uit aan een groep van circa 65.000 boeren. LTO-Nederland had gevraagd om toeslagrechten al op 1 augustus te betalen, om zo de geldnood op veel bedrijven te verlichten. "Als het oktober wordt, is dat een heel stukje later. Hoe eerder hoe beter'', zegt een LTO-woordvoerder. "Bij een uitzonderlijke situatie horen uitzonderlijke maatregelen. Deze lage prijzen zijn in decennia niet vertoond.''

Minister Verburg zei verder te hopen dat de eventuele verlenging van de tijdelijke steun zoals exportsubsidies voor zuivel niet nodig is. "De situatie van de zuivelprijzen is nu echt heel slecht. Maar ik hoop dat de melkprijs tegen augustus is aangetrokken.''

Verburg en veel andere ministers van Landbouw hielden maandag vast aan het afschaffen van de melkquota in 2015. Enkele landen hadden gevraagd dat te vertragen, om zo de melkveehouders te beschermen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  dit najaar pas ? de nood is nu al hoog,voor die tijd zijn er al slachtoffers

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  waarom altijd de melkveehouders helpen
  andere sectoren zoals pluimvee vakershouderij en glastuinbouw worden toch ook niet geholpen

 • no-profile-image

  centje

  Zo, probleem van tijdelijk geen geld opgelost en nu weer aan het werk !

 • no-profile-image

  Boerin

  Eerder uit betalen van de toeslagrechten lost niets op en elke melkveehouder weet dat.. Cooperaties moeten beter hun best doen voor hun leden en anders opstappen. Ze zijn hun milj.bonussen op dit moment echt niet waard. Het is te gemakkelijk om zich altijd achter de markt te verschuilen.

 • no-profile-image

  Kalverhouder

  Het artikel is niet helemaal duidelijk. Worden alle premies eerder uitgekeerd, of alleen de melkpremie? Ik vind dat alle premies dan eerder uitgekeerd moeten worden, ook voor de kalverhouderij!

 • no-profile-image

  herman

  Zal de quotumprijs dit najaar ook weer eerder aantrekken..........
  Geld moet toch rollen/verbassen......

 • no-profile-image

  knor knor

  Ik heb het echt te doen met die melkveehouders. Het is echt erg vervelend dat ze nu na een gigantisch hoge melkprijs vorig jaar, nu enkele maanden onder de kostprijs moeten produceren.........! Hallo.... wakker worden! Welkom is de wereld van de vrij marktprijzen. Praat maar eens met collega ondernemers bijvoorbeeld in de akkerbouw, pluimveehouderij of varkenshouderij. Zij zijn immers niet anders gewend om met pieken en dalen om te gaan. En wen er maar aan: pieken zijn kort, dus profiteer hiervan, en prijsdalen zijn diep en lang. Geachte melkveehouder, les 1: de extra financiële middelen die u in een prijspiek ontvangt, moet u niet verbratsen, maar reserveren voor een periode met lage opbrengstprijzen. Maak dit geld niet op aan onnodige luxe dingen, die niet renderen (trekkers, machines, enz. enz.). Les 2: als het een keer tegen zit in opbrengstprijzen, doe dan niet direct zielig en ga vooral niet het handje ophouden bij de overheid. Die tijd is over. Wees ondernemer in goede tijden en slechte tijden. En bevalt dit niet, dan stap je uit. Les 3: kom sterker uit de strijd! Dus ga in een tijd als deze, kritisch kijken naar kosten en resultaten. Zet puntjes op de I. Wees kritisch op toegevoegde kosten in plaats van toegevoegde waarde. En haal indien mogelijk ook zelf de broekriem aan. Tering naar de nering heet dat. Klagers redden het niet. Tot zover enkele tips van een ondernemer in een vrije markt.

 • no-profile-image

  Martin Feitsma

  Het komt leuk over maar het een is heel heel klein doekje voor het bloeden. Gemiddeld zal dit per bedrijf zo'n voordeel van een kleine 250 euro betekenen. Maar het lijkt dan net of de minister het goed voor heeft met ons maar ons gewoon een beetje voor de gek houd. Als je echt wat wilt doen voor de sector moet je bij de bron van het probleem wat doen. Dat is natuurlijk zorgen voor volumeregulering. Zorgen dat vraag en aanbod op elkaar afgestemd gaan worden en niet de markt oververvoeren. Dus momenteel een produktiebeperking opleggen. En direct stoppen met interventie want lost het probleem van overproduktie niet op en kost alleen maar veel geld.
  We hebben de middelen om volumeregulering toe te passen want het quotum is er nog!
  In het verleden heeft produktiebeheersing zich bewezen dat dit goed werkt!

  Jammer dat een aantal mensen bang zijn om hun mening te geven met hun echte naam. Je schaamt je toch niet voor je mening. Durf er gewoon voor uit te komen en ga gewoon eerlijk en normaal met elkaar in discussie.

 • no-profile-image

  marco

  Wat een onzin om de toeslagen eerder uit te betalen. Hier ben je echt niet mee geholpen hoor! Zit de melkveehouderij effe in een dip, worden er ineens steunmaatregelen uit de hoge hoed getoverd, andere sectoren (varkens/pluimvee) met een prijsval/dip moeten het zelf altijd maar weer oplossen......
  Deze melkprijs werkt gewoon een sarneringsronde zoals die in elke sector geldt extra versneld in de hand.
  Extra steun aan de melkveehouderij is onzin!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Liset

  Eerder uitbetalen heeft niet veel zin nee, daar ben ik het mee eens. Maar de melkveehouders voeren wel actie's en gun elkaar een beetje wat. We moeten het met elkaar doen!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Ooo wat fijn dat ik mijn varkenspremie eerder krijg kan ik vast een weekendje Parijs gaan boeken of vergis ik me

 • no-profile-image

  officier

  Melkveehouder
  ( ) geschikt
  (*) ongeschikt

 • no-profile-image

  Gaatze

  Waarom zou een melkveehouder ongeschikt zijn? omdat hij niet braaf alles wil opvolgen wat hem van hogerhand wordt vertelt? daarvoor moet hij worden geprezen en niet afgezeken!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik wil U eens graag onder aandacht brengen. dat jullie zitten hier naar mekaar met een jaloerse ondertoon een hoop onredelijke onzin zitten te schrijven, die naar mijn mening door serieuze aanverwanten niet eens wordt gelezen. Laat staan er notitie van neemt. Wat een kinnesinne!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.