Home

Achtergrond 233 x bekeken

Brussel: EU verder uitbreiden

De Europese Unie moet blijven uitbreiden, stelde de EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding). ,,Het hoeft niet op de snelheid van een TGV, maar we moeten wel blijven voortgaan'', zei Rehn vandaag bij een EU-conferentie in Praag.

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de grootste EU-uitbreiding plaatshad met tien voornamelijk Oost-Europese nieuwe lidstaten.
,,Vandaag is Europa herenigd en vrij. Laten we dat zo houden. En laten we ons werk afmaken in Zuidoost-Europa en de hand reiken aan de buren en partners in het oosten'', zei Rehn, commissaris namens Finland.

De EU heeft momenteel drie kandidaat-lidstaten (Turkije, Kroatië en Macedonië). Daarnaast zijn aanvragen ingediend door Montenegro en deze week nog door Albanië. Mogelijk komt ook IJsland binnenkort met een aanvraag.
De EU wil dat alle Balkanlanden zich aansluiten. Ook Georgië, Oekraïne, Wit-Rusland en andere Europese landen kunnen het lidmaatschap aanvragen, zodra ze aan criteria voldoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.