Home

Achtergrond

Brazilië in 10 jaar zelfvoorzienend qua meststoffen

Brazilië heeft waarschijnlijk de derde grootste potasvoorraden ter wereld.

Dat verklaart de Braziliaanse minister van landbouw Reinhold Stephanes na de vondst van grote reserves in delen van Noord en Oost-Brazilië.

Potas bestaat voornamelijk uit kaliumcarbonaat en wordt gebruikt als meststof. De voorraden zijn volgens Stephanes mogelijk groot genoeg om Brazilië in 10 jaar tijd volledig zelfvoorzienend te maken qua mest.

Op dit moment importeert Brazilië 90 procent van haar potasbehoefte, vooral uit Canada dat circa 11 miljard ton aan potasvoorraden herbergt. Een deel kan nauwelijks gewonnen worden door publiek protest tegen de ecologische gevolgen van mijnbouw.

Voor de Braziliaanse landbouw is mestonafhankelijkheid zeer belangrijk. De sector groeit snel en maakt volgens de website van de ambassade 9 procent van het bruto binnenlands product uit. Met name het soja-areaal groeit jaarlijks snel.

Of registreer je om te kunnen reageren.