Home

Achtergrond 2 reacties

Brabant verkoopt aandelen Essent

De provincie Noord-Brabant verkoopt zijn aandelen Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE.

Gedeputeerde Staten hebben dat vandaag besloten. Door de beslissing van de grootaandeelhouder verwerft RWE meer dan 80 procent van de aandelen en gaat de overname definitief door.

Volgens gedeputeerde Annemarie Moons is 92 procent van de aandelen inmiddels definitief door provincies en gemeenten aangeboden aan RWE. De provincie Noord-Brabant heeft 30,8 procent van de Essent-aandelen in haar bezit. De verkoop van Essent levert de provincie minstens 2,2 miljard euro op. RWE betaalt in totaal 9,3 miljard euro aan diverse provincies en gemeenten die in het bezit waren van Essent-aandelen.

De provincie Noord-Brabant blijft, na de splitsing van Essent, aandeelhouder van het netwerkbedrijf Enexis. De provincie betaalt hiervoor wel ongeveer een derde van de totale 350 miljoen euro die alle aandeelhouders in netwerkbedrijf Enexis moeten investeren. Het splitsingsplan is dinsdag door minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) goedgekeurd.

Gedeputeerde Annemarie Moons is blij dat er na de verkoop van Essent twee gezonde en robuuste bedrijven over blijven. "Bovendien levert het Noord-Brabant een mooi bedrag op dat we kunnen investeren in bijvoorbeeld onderwijs of duurzaamheid.''

Over het moeizaam verlopen besluitvormingsproces in Provinciale Staten wilde Moons niet veel kwijt. "Terugkijkend zijn er altijd momenten en uitspraken die je nu anders zou doen. In de oorspronkelijke overeenkomst met RWE werden al opschortende voorwaarden genoemd. De uiteindelijke overeenkomst is een uitwerking van het eerste concept.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leen

    Zo wordt een provincie rijk. Energiebedrijven groot en vermogend geworden door de gebruikers, daar hebben provincies niet voor hoeven doen. De vrijkomende miljarden dienen m.i. gewoon in de staatskas terecht te komen. Dat is een betere bestemming dan door de provincies te worden verkwist.

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    En opnieuw vergeten de overheden om op de rem te trappen. Men creeert wederom een grote multinational die "systeemrelevant" wordt, ditmaal in de energiesector. Ik ga straks vast houtjes hakken !!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.