Home

Achtergrond

Bos voelt weinig voor VVD-plan vrije woord

PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos voelt weinig voor een VVD-initiatief om de vrijheid van meningsuiting uit te breiden, zo blijkt vandaag uit zijn weblog.

Bos uit zich daarin kritisch over de voorstellen van VVD-leider Mark Rutte, die ervoor pleit om desnoods het aanzetten tot haat en groepsbelediging niet langer strafbaar te stellen.

Bos vindt dat te ver gaan. Hij gelooft er niets van dat "de deuren verder openzetten voor haatzaaien en beledigingen'' het probleem oplost van zelfcensuur bij bange columnisten en cabaretiers.

Hij snapt ook niet dat Rutte pleit voor politiek ingrijpen om de vervolging van cartoonist Nekschot te stoppen. "Iets waar ik niet aan moet denken, laat politici zich alsjeblieft niet met de rechterlijke macht bemoeien. Pas als de toepassing van wetten tot wat ons betreft maatschappelijk ongewenste gevolgen leidt, en dat is pas het geval nadat het rechterlijk oordeel is geveld, is er wat mij betreft een mogelijke reden om in te grijpen'', aldus Bos.

Hij vraagt zich hardop af hoe serieus de VVD is met zijn plan. "Als ze het serieus menen zullen ze tal van zaken waar ze zich in het verleden tegen keerden, alsnog moeten tolereren, van radicale imams tot antisemitisme en homo-beschimping.''

De voorstellen van Rutte vallen ook in zijn eigen achterban niet even goed. Bijna de helft (48 procent) van de VVD-stemmers is het niet eens met Ruttes mening dat vrijwel alles gezegd moet kunnen worden, zoals het ontkennen van de holocaust. Dat blijkt uit een enquête van EénVandaag. 6 procent is het wel met Rutte eens.

Ruim 63 procent van de ondervraagden vindt - ongeacht politieke voorkeur - uitbreiding van de vrijheid van meningsuiting geen goed idee. Meer dan de helft van de deelnemers, 56 procent, vind dat de ontkenning van de Holocaust altijd strafbaar moet blijven. Een overgrote meerderheid van de PVV-stemmers (67 procent) is het wel eens met de plannen van Rutte.

Mark Rutte leverde in de uitzending felle kritiek op de vragen die in de mini-enquête waren gesteld. Volgens de VVD-leider kwam zijn voorstel daardoor niet goed over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.