Home

Achtergrond

Bos verdedigt banken

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft de Nederlandse banken dinsdag in de Tweede Kamer verdedigd tegenover Kamerleden die vinden dat banken te weinig geld uitlenen aan bedrijven en burgers.

Aanleiding was een overzicht van De Nederlandsche Bank (DNB) over kredietverlening. Volgens Bos zijn de cijfers van DNB niet juist geïnterpreteerd. Het is in zijn ogen juist zo dat de kredietverlening door Nederlandse banken tussen december 2007 en december 2008 is gegroeid. Die groei ging op maandbasis in januari en februari van dit jaar nog door. Pas in maart was er ten opzichte van februari een lichte daling. En die is niet abnormaal, want de Nederlandse economie is op het moment ook fors (3,5 procent) aan het krimpen.

Er is volgens Bos geenszins sprake van oneerlijk of disproportioneel gedrag van banken. Het is ook logisch en niet onredelijk dat banken soms strenger naar kredietaanvragen kijken, gezien de economische risico's.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.