Home

Achtergrond 157 x bekeken

Boetes geëist voor gerommel met diergeneesmiddelen

Het Openbaar Ministerie in Breda heeft vandaag boetes tot 3.500 euro geëist tegen vier veehouders en een mengvoederhandelaar uit West-Brabant, Zeeland en de Betuwe.

Zij worden verdacht van het gebruik en de levering van groeihormonen en illegale diergeneesmiddelen.

Bij doorzoekingen van de bedrijven van de verdachten nam de Algemene Inspectiedienst (AID) in april 2005 illegale middelen, injectiespuiten en flacons in beslag. Twee runderen werden vernietigd. In één geval was met het oormerk gerommeld. Het andere dier had een middel toegediend gekregen dat alleen aan honden en katten mag worden gegeven en niet aan consumptiedieren.

De veehouders bezaten ook illegale bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen die alleen door een dierenarts mogen worden toegediend. Een 56-jarige handelaar in mengvoeders zou de middelen hebben geleverd.

De advocaten van de verdachten vinden dat er te weinig bewijs is en uitten zware kritiek op het onderzoek door de AID. "Het dossier is zo'n puinhoop dat het alleen in een bananenrepubliek tot een veroordeling zou kunnen leiden'', aldus Jan Boone, advocaat van een 71-jarige veehouder uit het Gelderse Dodewaard. Hij betoogde ook dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat er te veel tijd is verstreken tussen de aanhouding van zijn cliënt en de rechtzitting. De rechtbank doet op 27 mei uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.