Home

Achtergrond 294 x bekeken 14 reacties

Boerinnen verhevigen melkacties met hongerstaking

Een groepje Duitse boerinnen is in hongerstaking gegaan.

Met de verheviging van de melkacties eisen zij een gesprek met bondskanselier Angela Merkel over de lage melkprijzen. Voor het regeringsgebouw in Berlijn voeren sinds begin deze week zo'n 250 boerinnen actie voor hogere melkprijzen. Daarvan zijn er zes in hongerstaking. Zij eisen daarmee een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel, aan wie zij duidelijk willen maken dat haar persoonlijke betrokkenheid van het grootste belang is. "Wij blijven net zo lang in hongerstaking tot ze met ons praat", aldus de groep van zes boerinnen van het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM).

Een woordvoerder van Merkel heeft duidelijk gemaakt dat zij binnen afzienbare termijn geen tijd kan vrijmaken voor de demonstranten. Wel verklaarde Merkel eerder deze week dat de melkprijzen zich op een oneerlijk niveau bevinden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Showtime

  Nog effe wachten dan. Als ze lang genoeg staken met eten dan können die Damen fotografiert werden. Arbeit auf den Hof adelt en bringt eine gute Figur, kan er dan als tekst onder.
  Dus Boerderij geef de fotograaf een mercedes ter beschikking en zet de Duitse boerinnen op de kiek. Kun je trouwens voor boerinnen uit elk land wel doen. Ja, waarom niet.
  Wij boeren en buitenlui zien uit naar het resultaat.

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  GROOTSE EUROPESE BETOGING: 25/05/2009. VERPLICHTE UITNODIGING VOOR IEDEREEN!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Harrie, als je met een eigen vermogen van miljoenen zoals jij stelt, de boterham noodgedwongen gesubsidieerd moet krijgen, zegt dit meer dan genoeg over het rendement op het eigen vermogen in de onderneming lijkt me zo.
  Tja, en die nieuwe trekkers; voor een tweedehandsje kun je geen leasecontract afsluiten en moet je cash hebben.
  Is de andere kant van het verhaal, even los van de zin of onzin van een hongerstaking!

 • no-profile-image

  kleine

  Nou Harrie, ik heb 2 trekkers. De oudste is 31 jaar, en de jongste is 18 jaar! Grote jongens doen inderdaad groot. Bij het uitdelen van de melkpremie gaat daar een hele grote zak geld naar toe! Ik denk niet dat deze grote jongens klagen, deze leunen rustig, lachend achterover en wachten tot dat kleine boer kapot gaat om over te nemen. Kleine boeren krijgen weing melkpremie omdat dit afhankelijk is van de quotum grootte. Bij normale prijzen ben ik tevreden, maar dit is toch wel uitzonderlijk. Het lijkt mij dat de Duitse boerinnen strijden voor een goede zaak. Hopelijk bereiken ze hier iets mee en kan ik ook nog boer blijven!

 • no-profile-image

  Huub

  Dit is wel een beetje lachwekkend, en over het verschil tussen grote en kleine boeren, ik denk dat de familiebedrijven deze melkprijs het langste vol houden. Als de grote jongens het personeel niet meer kan betalen dan is het einde verhaal voor hun, familiebedrijven werken wel een periode voor minder/niets..

 • no-profile-image

  Piet

  Samen optrekken gebeurd in Nederland ook, binnen de LTO. De vakbonden buiten de LTO zijn alle one-issue partijen. Niets mis mee, maar als je constructieve samenwerking zoekt moet je naar de LTO gaan. Die bedenkt ook geen zielige acties als een hongerstaking. (Oja, als een auto/tractor een verlengstuk van je-weet-wel is, dan heb ik genoeg aan een Pegeot Partner , de rest leg ik zelf bij;)

 • no-profile-image

  schandalig

  Ik vind het een grote schande om zulke zware middelen in te zetten als een hongerstaking om in gesprek te komen.
  Er zijn goede jaren geweest voor de melkveehouderij en die zullen ook wel weer komen. Men moet deze periode overbruggen samen met de bank zoals de varkenshouderij en andere takken dat ook altijd doen. Wil de bank niet verder dan zal het bedrijf niet levensvatbaar zijn en zal men op een zo goed mogelijke manier moeten stoppen.
  Honger hebben ze in Afrika en zo maar niet in onze welvarende landen, dus dreig niet met een hongerstaking. De zorgen zijn even groot maar blijf normaal nadenken!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat menig varkenshouder vooral afgunstig is over het feit dat hij geen "dikke" tractor heeft op zijn bedrijf, omdat ie die logischerwijze niet nodig heeft voor zijn werk.
  Deze "haantjes" voelen zich door dit gemis ( een tractor is net als een auto voor veel mannen toch een verlengstuk van je-weet-wet- wat...) kennelijk zo aangetast in hun mannelijkheid, dat ze om hun frustraties afreageren op de melkveehouders.
  In plaats van dat ze in het voorjaar en/of najaar bij hun buurman langsgaan en aanbieden om eens te helpen op het land, dat is DE gelegenheid om eens lekker over de velden te scheuren. Je zult zien dat dat constructiever is als afgunstig zijn.

  Hier in Frankrijk werken de jonge boeren van verschillende landbouwsectoren gewoon samen om voor alle takken dus ook en vooral voor varkenshouderij maar ook voor bijv. wijnboeren, appelkwekers (cidre, calvados), kalverhouderij, stierenhouderij, groententelers.
  Zij hebben onlangs nog samen!geprotesteerd in supermarkten met daarbij lijsten van marges die de supermarkten nemen. Met als hoogtepunt de grove winsten op: HAM!

  Dus we kunnen best samen actievoeren, dat geruzie onderling maakt dat de hele agrarische sector, dus ook de varkenshouderij, voorlopig geen stuiver meer gaat verdienen.

  Wellicht ten overvloede, maar we hebben zelf ook varkens gehouden, met als neventak melkvee. Dus ik ken de klappen van de zweep enigszins.

  (Ik weet niet hoe jullie frans is maar hier de link naar een site http://quisegaveleplus.com/index.html

  wat vrijvertaald betekend "wie vult het meest zijn zakken"of "wie graait het meest "

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Sjonge jongen, dat zal indruk maken op de burgerij!!
  Tractoren van meer als een ton, eigen vermogen van wat miljoenen, melk in de gierput laten lopen en elk jaar een modaal salaris vanuit Brussel op je rekening gestort krijgen.
  Zal indruk maken op die miljoenen werklozen Duitsers!!

 • no-profile-image

  gert

  De beste oplossing voor die boerinnen is een baan buiten de deur als tweede tak. Heel veel jonge boerinnen werken al buiten de deur en waarom ook niet Een goede melkprijs laat nog wel even op zich wachten

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Geachte kleine melkveehouder,

  Ik wil heus niet ieder over een kam scheren. En ik kan ook nog leven met subsidie voor probleemgebieden en landschapsonderhoud.
  Maar wat ik hier de laatste 2 jaar in Brabant zie, grenst echt aan het ongelofelijke. Net of ze allemaal 200 melkkoeien willen gaan melken. Maar ik heb ook boeren gezien met een kleine 60 mk die zonder blikken of blozen twee nieuwe tractoren van 140 en 70 pk kochten. En dan een jaar later hebben ze het bij studiebijeenkomsten over kostprijsverlaging.

 • no-profile-image

  gert

  in Frankrijk zijn er ook melkacties,jonge boeren lopen in de onderbroek door de supermarkt,zij voelen zich uitgekleed,misschien een idee voor de duitse boerinnen

 • no-profile-image

  Ex melkveehouder

  Ik wens de Duitse boerinnen veel sterkte toe in hun actie om een hogere melkprijs.
  Ik ben ze zeer dankbaar dat zij dit doen.
  Dit voor al die gezinnen die er de kost mee moeten verdienen. Daar kunnen er in Nederland nog velen iets van leren. Hier slaan ze de actievoerders voor een hogere melkprijs, van het terein af! I.p.v. in gesprek te gaan over het aan stormend probleem, waar we nu midden in zitten. Wie is deskundig, LTO of NMV?

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Mag toch hopen dat de melkveehouderij een economische activiteit is en blijft!
  Als er een sector is waar je zeer warm gesaneerd kon/kunt worden dan is het deze toch wel.
  Vorig jaar werden de mechanisatiebedrijven leeggekocht. Een nieuwe trekker, nee doen maar twee!! En niks leasecontract. Zo van de rekening-courant.
  Ik vergelijk het maar met iemand die een dikke Mercedes koopt, en een jaar later geen geld voor de brandstof heeft.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.