Home

Achtergrond

Boerderij in zee van knalgeel bloeiend koolzaad

Akkerbouwer Hein Waalkens verbouwt koolzaad rond zijn boerderij in het Oost-Groningse Nieuwolda.

Hij boert samen met zijn broer Lenus tot wiens boerderij de schuur die midden in het koolzaadperceel staat, behoort. De broers telen 30 hectare koolzaad, dat rouleert in de 200 hectare wintertarwe van het bedrijf. Koolzaad vraagt om een één-op-zes rotatie. "Het is mooi weer voor koolzaad", zegt Hein Waalkens. Onder normale omstandigheden verwacht hij eind juli, begin augustus te kunnen oogsten. De opbrengst vindt meestal een Duitse bestemming. "Daar wordt het verwerkt tot biobrandstof. Een kleiner deel is voor bijvoorbeeld margarine en olie." De teelt staat steeds meer onder druk van de koolzaadglanskever. "Ik heb twee keer gespoten en de schade valt mee", constateert de Oldambtster akkerbouwer. Foto Koos van der Spek

De ziekzoekrobot wordt getest op het PPO-proefveld in perceeltjes met 10 tot 20 procent tulpenmozaïekvirus. Foto Henk Bouwman

Veehouders Wilbert en Erna Evenhuis in Borculo zijn weer klaar voor net nieuwe seizoen. Afgelopen jaar breidde Evenhuis de stal uit en installeerde een robot om meer koeien te kunnen houden. De melk wordt verwerkt in ambachtelijk ijs. In de stal is een skybox gebouwd, die gasten van de ijssalon een mooi overzicht over de veestapel biedt. De koeien zijn inmiddels gewend aan de nieuwe melkrobot. Foto Jeannette Zinger

De scholieren Freek Tames (links) en Mitch Komen uit Venhuizen rusten uit van het nakoppen van tulpen van het ras Yellow Flight. Ze werken in de vakantie bij Boots Quality Bulbs in het Noord-Hollandse Hem om kermisgeld te verdienen. Volgens Piet Boots weet de West-Friese jeugd wat hard en goed werken is. "De tulpen staan er ook prima bij, eigenlijk bij iedereen. De prijzen kunnen daarom nog wel eens tegenvallen. Nou ja, als de zon lang schijnt, ofwel de 'Pinksterbrander' komt, is alles anders." Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.