Home

Achtergrond

Blank goedkoper door Italiaanse zon

De prijs van blank kalfsvlees gaat €0,04 omlaag en komt uit op €3,79 per kg (zie grafiek). Dat is toch nog €0,29 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarna dook de 2008-prijs tot en met oktober ruim onder de grens van €4,00.

De prijsdaling van blank kalfsvlees heeft maar één oorzaak: de Italiaanse hitte van de afgelopen week. De temperatuur liep daar op tot 35 graden celsius en dat drukte de consumptie van kalfsvlees enorm omlaag.

Een andere oorzaak is er niet. De marktsituatie voorziet in stabiele prijzen. Enerzijds wordt er volop geslacht en anderzijds is de vraag heel behoorlijk.

Doordat de Italiaanse temperaturen weer gaan zakken, komen vraag en aanbod weer in balans. Blank kalfsvlees zal niet verder dalen.
Pinksteren kan misschien wel wat roet in het eten gooien. Er wordt tenslotte één dag minder geslacht.

De roséprijzen staan sterk onder druk. Rosés ouder dan 8 maanden noteren €0,05 lager, op €2,84. Ter vergelijking: een jaar geleden kwam rosé nog uit op €3,13.

De rosémarkt heeft te maken met een erg ruim aanbod. Dat gaat de prijs de komende weken fors drukken. Zeker als er één dag minder geslacht wordt. Alleen als de concurrentie (slachtkoe) duurder wordt, gaan de prijzen niet dalen. Maar daar lijkt het niet op.

De jonge rosés noteren nog ongewijzigd, op €3,26. Echter, ook hier geldt: de prijzen gaan voorzichtig mee naar beneden.

prognose:

blank stabiel, rosés goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.