Home

Achtergrond 500 x bekeken 4 reacties

Biodieselfabrieken liggen stil

De zeven Nederlandse biodieselfabrieken hebben het afgelopen jaar nagenoeg stilgelegen.

De fabrieken hebben samen een capaciteit van 500.000 ton, maar er werd slechts 80.000 ton benut. Dat zegt Geert Eisink, secretaris van de Vereniging voor de Nederlandse Biodiesel Industrie (VNBI).

In heel Europa hebben de biodieselproducenten het moeilijk. Dat komt door grote concurrentie vanuit de Verenigde Staten (VS). Daar worden enorme subsidies gegeven op biodiesel, die zo hoog zijn dat de prijzen van Amerikaanse biodiesel zelfs inclusief transportkosten naar Europa vele malen lager zijn dan de Europese prijzen.

De Europese Unie heeft wel maatregelen aangekondigd om de Europese producenten te beschermen, maar die maatregelen zijn nog niet van kracht. Eisink verwacht dat zo gauw die maatregelen opgestart zijn, de markt voor biodiesel in Nederland weer aantrekt.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Gelukkig maar. En niet weer opstarten die volksverlakkerij. Bijmenging gaf alleen veel hoger verbruik en brandstofsysteem/moterschade.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  @-,-, Het is interessant te zien dat ze in de US precies hetzelfde van ons vinden. Zie bijvoorbeeld de websites daar zoals IowaFarmerToday.com. Overigens vinden ze dat in bijv. Australië van zowel Europa als de US. Zie www.cairnsgroup.com

 • no-profile-image

  Jaap Koopman

  Het is toch een schande ,dat eerst geroepen wordt ,dat er hernieuwbare energie aangewendt dient te worden ,voor met name CO2 reducering !!
  Dan zijn er Mensen die hier op ingaan ,millioenen stoppen in het opzetten van Biodieselfabrieken en deze fabrieken zijn nog niet klaar of er wordt vanuit andere landen biodiesel geimporteerd,onder begeleiding van subsidie!!Het is toch niet te geloven ?waar blijft de Europese VISIE????Millioenen verdampen ,bedrijven gaan failliet ,in de steek gelaten door de eigen overheden!!Een groot SCHANDAAL!!! Jaap koopman Schoonebeek.

 • no-profile-image

  -

  ja, ddar zijn de amerikanen wel goed in, de markt overvloeden met behulp van subsiedies van de belastingbetaler, en dan ook nog een keer nederland een belastingparadijs noemen!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.