Home

Achtergrond 228 x bekeken

Bijna kwart Europese amfibieën is in gevaar

Bijna een kwart van de amfibiesoorten en ruim een vijfde van de soorten reptielen in Europa worden in hun voortbestaan bedreigd.

Dat blijkt uit onderzoek van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Het IUCN heeft de studie verricht in opdracht van de Europese Commissie. De bevindingen zijn vandaag bekendgemaakt.

Het onderzoek wijst uit dat 59 procent van de Europese amfibiesoorten afneemt. Bij de reptielensoorten is bij 42 procent sprake van een teruggang. Het aantal soorten neemt af door onder meer de klimaatverandering, de aantasting van het leefgebied en de vervuiling.

Voor 23 procent van de amfibiesoorten en voor 21 procent van de soorten reptielen is de situatie zo slecht dat ze op de Rode Lijst van bedreigde dieren staan. In Griekenland staat de Karpathoskikker op het punt uit te sterven. Voor de Montseny-watersalamander in Spanje dreigt hetzelfde lot. Europa telt 151 soorten reptielen en 85 amfibiesoorten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.