Home

Achtergrond 326 x bekeken 5 reacties

Bijenkenners in Wageningen geprikkeld

Alleen de varroamijt is verantwoordelijk voor de massale bijensterfte die de laatste jaren optreedt.

Utrechtse wetenschappers die beweren dat de volken bezwijken aan het bestrijdingsmiddel imidacloprid, hebben het mis. Dat stelt bijendeskundige Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit. De wetenschapper reageert geprikkeld op uitspraken die twee weken geleden door 'Utrecht' zijn gedaan. Volgens Blacquière is het te makkelijk om aan te nemen dat er een nieuwe ziekte of plaag is opgedoken die veroorzaakt wordt door insecticiden. "Dat is voor de imkers ook makkelijk, want dan hebben ze tenminste niets fout gedaan.''

De Wageningse deskundige blijft de aloude varroa aanwijzen als schuldige. Volgens hem zijn imkers niet voldoende geschoold om deze uiterst lastige plaag afdoende te bestrijden. Volgens de wetenschappers van de Universiteit Utrecht wordt er de laatste jaren zeer soepel omgegaan met imidacloprid, een bestrijdingsmiddel voor groenten als boerenkool en prei. Dit middel verstoort het navigatievermogen van bijen, die daardoor de korf niet meer kunnen vinden. De Utrechters pleiten voor een verbod, zoals dat al in Duitsland, Slovenië en Italië zou gelden.

Blacquière bestrijdt dat zo'n verbod waar dan ook bestaat. Ook zijn er volgens hem 'best goede trucs' om de varroamijt aan te pakken. De Wageningse universiteit heeft volgens hem bij het ministerie van LNV een voorstel voor meer scholing en voorlichting ingediend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ans

  De universiteit van wageningen lijkt geheel in handen van de chemiegiganten te zijn. Plantresearch Europe zit in Afghanistan voor het verwerven van patenten gentech.papaver. Het draait deze universiteit enkel om macht en geld en prestige en de waarheid verdoezelen ze daarom vaak maar even? Ze manipuleren onze politici met informatie uit het jaar nul! Laat hen openbaar maken wie hen betaald. Dat maakt veel duidelijk. Deze commerciële kennisindustrie betaald door of feitelijk in handen van de gigachemie ? Ze hebben in ieder geval dezelfde methode als de Monsanto's en Pioneer Hi-Breds. Ze onderzoeken in de richting die hen uitkomt en wat daar van afwijkt "bestaat niet". Dat maakt de haast die ze hebben met het introduceren van cisgenese en gentech. zo griezelig. Ze willen patenten, geld...en de risico's zijn voor ons, het volk. Dit soort wetenschap is een gevaar voor de mensheid. Kun je het nog wetenschap noemen of zijn zij "de onderbouwingsclub van gewenste ontwikkelingen door het top old boys-netwerk"op academisch niveau? Ik neem hen in ieder geval niet serieus meer als wetenschappers.

 • no-profile-image

  Gert Jan

  De universiteit in Wageningen verzorgde een "wetenschappelijke" sessie voor de Eerste Kamer voor het debat over gentechnologie. In het debat erover kon de PvdA niet nalaten om te lobbyen voor een met name genoemde chemiegigant. Ze herhaalde de lobby zelfs zonder erop aangesproken te worden. Kassa? Ons Koninklijk huis is zeer gecharmeerd mbt "chemie en hedendaagse ontwikkelingen". Ooit schonk ze ons toch een onderzoeksbureau in de chemie. Een journalist van dit bureau was nog onder de indruk van zijn eigen prestaties van weleer en stak dat niet onder stoelen en banken in dit debat. Hij had het tot Eerste Kamerlid gebracht (niet rechtstreeks gekozen weet u wel)Voor de luisteraar was duidelijk dat je met slijmen en pochen het ver kunt brengen als je het "old boys"netwerk achter je hebt staan. Nu is de ex-onderminister van landbouw uit het grootste gentech.land Argentinië alweer in ons land. Hoe ziet zijn netwerk eruit rond de versnelde introductie van gentech. en cisgenese in ons land? Kortom: moet ons volk niet ook openheid krijgen in "giften" en betalingen door ons koninklijk huis aan wetenschappelijke instituten en organisaties de RIVM en de COGEM? Kan het zijn dat deze instituties misschien wat meer letten op eigen carriere vooruitzichten in Nederland en elders in de wereld dan in het bedrijven van pure wetenschap? Onderzoeken ze of zoeken ze naar legitimaties, onderbouwingen van stellingen die bij voorbaat vast staan? Ik vertrouw in ieder geval deze club niet meer. De kennisoverdracht was overigens ook niet goed gelukt. De Eerste Kamerleden haalde gentechnologie en nanotechnologie door elkaar. De club die voor ons volk moet beslissen inzake van veiligheid en gezondheid! Het was te triest voor woorden om "het gebral"aan te horen over dit onderwerp. Kan "Wageningen" dan plotseling gelijk hebben in andere zaken? Ze spreken met de mond van de chemie en vullen hun zakken met die van? Geef de boeren en tuinders maar de schuld; die zijn zo stom. Niet dus!

 • no-profile-image

  Greetje

  Het is ronduit gevaarlijk om alleen de mijt verantwoordelijk te houden voor de bijensterfte. Ieder mens weet dat het bij een crisis om een opeenstapeling van zaken gaat. Crisis is het. De mijt zal een oorzaak zijn. Daarbovenop (of voorafgaande) komt het vele gif. Vooral ook nieuwe en zware vergiften en misschien ook de hoeveel aan oppervlakte in een bepaald gebied waarin gif wordt gebruikt. Verder is er flink gestoeid met planten (o.a. gentech.anjer). Misschien ontbreekt er ook een geurtje, een kleurtje of beiden in een gebied. Misschien zijn de plantjes wel niet meer zo aantrekkelijk door al dat gekruis van soorten. Misschien zijn de proefvelden met gentech. wel de oorzaak in samenhang met andere killers. Schande om zo star en ongeloofwaardig te reageren. Alles moeten we aangrijpen om verdere sterfte te voorkomen.

 • no-profile-image

  leo

  Strafbaar moest het zijn een dergelijk bericht de wereld in te sturen.Op deze manier wordt de land en tuinbouw valselijk beschuldigd.Mijn voorstel is dergelijke berichten van te voren op hun betrouwbaarheid te toetsen, dan pas publiceren.Wanneer dit op waarheid berust is er niets op tegen dit te publiceren, dan kunnen er maatregelen genomen worden.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Nog nooit van imidacloprid gehoord of gelezen. Feit blijft dat bij mij nog nooit een bij de weg naar een korf heeft kunnen vinden. Als ik al bijen zou houden, wat niet het geval is, dan zou ik geen korf maar van kasten gebruik maken, dat werkt makkelijker.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.