Home

Achtergrond

'Bij uitbreiding griep scholen als eerste dicht'

Als de Mexicaanse griep zich in Nederland uitbreidt en per dag tientallen mensen besmet raken, zullen scholen zeer waarschijnlijk als eerste worden gesloten.

Dat heeft Jim van Steenbergen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gezegd. Volgens Steenbergen blijkt tot nu toe dat met name kinderen en jongeren gevoelig zijn voor het griepvirus.

Juist kinderen hebben veel fysiek contact en verspreiden het virus dus snel, zegt hij. Mensen die op kantoren werken, houden meer afstand tot elkaar, en zullen elkaar minder besmetten, zo is zijn verwachting.

Deskundigen benadrukten vandaag dat het Mexicaanse griepvirus niet op zijn retour is. In Nederland zijn tot nu toe drie gevallen vastgesteld. Het betrof steeds mensen die kortgeleden in Mexico waren geweest. Omdat het virus in met name de VS niet onder controle lijkt, houden deskundigen van het RIVM er rekening mee dat het virus ook door Europa gaat reizen. Op die manier zouden mensen in Nederland elkaar kunnen aansteken. Tot nu toe lijkt het virus niet heel gevaarlijk, maar het kan zich omvormen tot een gevaarlijke variant.

Als in Nederland tientallen mensen besmet raken, zal het beleid volgens Van Steenbergen er vooral op gericht zijn sterfte te voorkomen. Daarbij moeten burgemeesters, politie en andere hulpdiensten voorkomen dat er een run ontstaat op ziekenhuizen en huisartspraktijken. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in gemeenten scholen worden gevorderd zodat daar informatiepunten komen voor de bevolking.''

Prof. dr. Jaap van Dissel, hoogleraar Infectieziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zei dinsdag dat het verstandiger lijkt om in geval van een grote uitbraak van Mexicaanse griep in Nederland alleen hoogrisicopatiënten bij voorbaat de virusremmende medicijnen toe te dienen. In principe zijn dat de mensen die nu al elk jaar een griepprik krijgen aan het begin van de winter: hart- en vaatpatiënten, longpatiënten en mensen met suikerziekte of een afweerstoornis.

Als deze mensen de Mexicaanse griep zouden krijgen, hebben ze minder kans ervan te genezen. Dat zou betekenen dat niet iedere patiënt die besmet is met het Mexicaanse griepvirus op een virusremmer kan rekenen. "Maar misschien heeft lang niet iedereen de virusremmer nodig, en kunnen in principe gezonde mensen uit zichzelf genezen van de griep'', aldus de hoogleraar.

Het is volgens hem bovendien verstandig om zuinig met de virusremmers om te gaan. De Nederlandse overheid heeft er ongeveer 4,5 miljoen op de plank liggen. Het is volgens de hoogleraar mogelijk dat er kort op de ene uitbraak een andere volgt. "Dan is het handig dat je nog wat achter de hand hebt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.