Home

Achtergrond

Besmettingen Q-koorts buiten Brabant nemen toe

Tot op heden hebben zich in het hele land 228 patiënten bij hun huisarts gemeld die Q-koorts hebben opgelopen, meldt het RIVM.

Daarvan zijn er 78 afkomstig uit het gebied in Noord-Brabant waar de epidemie twee jaar geleden begon. In 2008 werd de ziekte in totaal bij 998 mensen vastgesteld, van wie de meesten in Noordoost-Brabant.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt echter ernstige klachten zoals een longontsteking.

In deze maanden worden geiten en schapen op grotere bedrijven in Brabant en delen van Limburg, Gelderland en Utrecht verplicht gevaccineerd. Volgens de woordvoerster is op z’n vroegst in 2010 duidelijk of de vaccinatie tot minder ziektegevallen leidt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.