Home

Achtergrond 226 x bekeken

Belgisch-Duits sorteercentrum peren in gebruik

De Belgische fruitveiling Haspengouw heeft samen met de Duitse afzetpartij BayWa een groot peren sorteer- en verpakcentrum in gebruik genomen, genaamd H-Ppack (Haspengouw-Perenpack).

De Nederlandse partner van Haspengouw, Fruitmasters, is bij de bouw als adviseur betrokken geweest. Dat zegt de directeur van Haspengouw, Renaat Kuipers. Volgens hem is de samenwerwerking tussen de Belgische en Duitse partners bijzonder en opent het de deur voor de afzet van Belgische Conférence-peren naar de Duitse grootwinkelbedrijven. Haspengouw leverde nog geen Conférence aan het Duitse grootwinkelkanaal, maar verwacht met de Duitse partner BayWa met meer klanten in contact te komen.

BayWa verzorgt de afzet van Duitse fruittelers van de coöpertie WOG Raiffeisen uit het zuiden van Duitsland. Volgens Kuipers had Haspengouw al dit jaar willen beginnen aan de ontwikkeling van de Duitse markt, maar liet dat achterwege door de krapte. "De peren waren te duur voor de Duitse markt. We kregen ze niet verkocht."

De ontwikkeling van het verpakkingsbedrijf en de afzet naar Duitsland past bij de uitbreiding van de teelt van het ras. "Binnen afzienbare tijd krijgen we een flinke meeropbrengst. Een grotere productie vraagt een andere aanpak, ook voor de export." Haspengouw vormt met WOG en Fruitmasters de internationale afzetpartij European Fruit Co-operation (EFC). De vereniging vertegenwoordigt zowat 2.400 fruittelers en een jaarlijkse omzet van 338 miljoen euro.

Fruitmasters heeft commerciële contacten met beide partijen en de partijen wisselen informatie uit. Fruitmasters is niet bij de jointventure H-Ppack betrokken, meer heeft vooral technische adviezen ingebracht, zegt Kuipers. Fruitmasters bevestigt dat in de beginfase contact is geweest over de technische elementen van het nieuwe pakstation.

De Belgische Conférence-voorraad is op, maar op 28 mei tijdens het congres Interpera neemt Haspengouw het centrum in gebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.