Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Belgisch Boerensyndicaat in actie

De Belgische activistische boerenorganisatie ABS (Algemeen Boeren Syndicaat) gaat woensdag actie voeren voor een betere prijsvorming in de varkenshouderij.

De bond gaat in verschillende Vlaamse plaatsen met tractoren de straat op.

De aanleiding van de protesten vormen de uitkomsten van een studie van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie naar de prijsvorming en verdeling in de varkenshouderij. Daaruit blijkt volgens het ABS dat de varkensprijs de laatste 20 jaar niet structureel hoger is geworden. Dit in tegenstelling tot de prijzen van vers varkensvlees en vleeswaren in de winkel.

Volgens secretaris Guy Depraetere van het ABS staat het water de Vlaamse varkenshouders tot boven de lippen. Hij rekent op een flinke deelname van varkenshouders en ook op solidaire deelname van boeren uit andere sectoren zoals de melkveehouderij.

Transparantere prijsvorming

Verder pleit Depraetere voor een transparantere prijsvorming. "Uitsnijderijen moeten wekelijks een prijs bekend maken. Varkenshouders moeten van te voren aangeven hoeveel dieren ze willen verkopen en de afnemers moeten dan van te voren aangeven wat de prijs wordt." Verder is Depraetere een voorstander van meer aandacht voor het Belgische binnenlandse product. Hij zegt dat op dat vlak al iets is bereikt doordat vleesverkooppunten de herkomst van het vlees in de vorm van de Belgische nationale driekleur op de verpakking aangeven.

Opmerkelijk is dat de Vereniging van Varkenshouders niet mee doet aan de acties van het ABS. Volgens Veva-secretaris Isabelle Degezelle heeft de Veva voor een groot deel de zelfde visie en de zelfde mening over de huidige situatie in de varkenshouderij. "Maar wij denken dat er niets is te bereiken met een blokkade van kruispunten."

Volgens Degezelle komt de Veva met eigen interpretaties en reacties op het rapport van de FOD economie, waarvan de eindversie nog niet officieel is gepubliceerd. Ook de Belgische Boerenbond doet niet mee aan de acties.

Eén reactie

  • no-profile-image

    harrie van gils

    Actie voeren, landgenoten overlast bezorgen.
    En dat noemt zich dan ondernemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.