Home

Achtergrond

Behandeling hart- en vaatziektepatiënten kan beter

Mensen met hart- en vaatziekten hebben vaak last van een hoge bloeddruk, maar worden daar niet altijd voor behandeld.

Deze patiënten, met verhoogde kans op nieuwe vaatproblemen, kunnen veel beter geholpen worden. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van arts-microbioloog in opleiding Anneloes Vlek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).

De wetenschapster bekeek voor haar onderzoek patiënten die een hart- of herseninfarct hebben meegemaakt. Mensen uit deze groep (50 procent) met bovendien een hoge bloeddruk bleken ook te lijden aan een metaboolsyndroom (combinatie van risicofactoren die samenhangen met overgewicht ) en diabetes type II (20 procent). De overlijdensrisico's voor deze patiënten liggen veel hoger dan voor patiënten zonder hoge bloeddruk.

Intensieve behandeling kan helpen, concludeert Vlek. ,,Het gaat dan om behandeling van diabetes, hoge bloeddruk en cholesterolgehalte, maar ook om adviezen als stoppen met roken en afvallen.'' Deze adviezen worden nog te weinig gegeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.