Home

Achtergrond 6 reacties

Barnier wil opnieuw regulering melkprijs

De Franse minister van landbouw Michel Barnier wil dat er weer een regulering voor de melkprijs in zijn land komt.

"Het is toch niet normaal dat een boer pas vier of zelfs zes weken na het afleveren van zijn melk hoort hoeveel hij daarvoor eigenlijk vangt", aldus Barnier die in eigen land nog altijd wordt geconfronteerd met aanhoudende acties van boze melkveehouders.

Volgens Barnier zijn de prijzen die de zuivelbedrijven de afgelopen weken bekend hebben gemaakt 'onhoudbaar'. "We moeten in ieder geval weer toe naar een onderhandelingskader voor de melkprijzen."

Barnier wil die rol opnieuw toewijzen aan het CNIEL, het economisch overlegorgaan voor alle partijen in de zuivelsector. "Die commissie moet weer een centrale rol krijgen en in staat gesteld worden een rechtvaardige melkprijs aan te geven."

Dat kwartaaloverleg in de CNIEL werd juist vorig jaar door de Franse concurrentiedienst DGCCRF verboden. Dat is de melkveehouders een doorn in het oog, zo is de laatste dagen weer duidelijk gebleken. In steden als Rennes en La Roche-sur-Yon werden juist de kantoren van de DGCCRF geblokkeerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mexicaantje oranje hoed. Een stevige melkprijs doe

  Daar komt ie aan het KONIJN uit de EU-hoed. Heel in de verte komt ie aan gehuppeld. In 2015 of zelfs eerder is ie zo dichtbij, dat we kunnen zien hoe het konijn eruit ziet.

  De internetbubbel voorziet de retailer van een portemonnee met bubbel.

  En de melkveehouder moet het doen met een flinke deuk in de portemonnee.
  Daarmee volgt ie de tuinder op de voet?

  De Fransen boeren piepen pas als het echt pijn in de portemonnee gaat doen. Zo voelt de Franse politicus dat ook. En dan pas wordt er in de EU landbouwpolitiek bedreven. Al het gedoe vooraf is maar kippengekakel. Zodra de Franse boer boe roept net als zijn koeien, dan wordt de politiek wakker en actief.
  De Franse politicus heeft zo door de jaren heen het aureool van een goochelaar. En daar past een KONIJN bij.

 • no-profile-image

  gert

  Men heeft het wel druk met de uitbuiting van Roemeense werknemers, maar niet met de uitbuiting van melkveehouders door de retail,de EU wil hiervoor de spelregels bepalen en dit toelaten,kijk naar de bemoeienis van de NMA met de fusie Friesland Food en Campina.De politici hebben de mond vol over duurzaam produceren,maar wat bedoelen ze hiermee.Ook oeverloze discussies over soyateelt die kant nog wal raken.Regenteske bemoeienis met de houtkap in ZuidAmerika,in landen met explosieve bevolkingsgroei die hun eigen problemen hebben

 • no-profile-image

  bezorgde consument

  Daar kan Nederland nog iets van leren! Ze willen alles , behalve een redelijke prijs betalen. De NMV is in Nederland een roepende in de woestijn, ze hebben 100% gelijk, maar de grote cooperaties en LTO willen niet dat de boeren een redelijke prijs ontvangen! Schandalig gedrag! Frankrijk en Duitsland, de grootste landen komen op voor hun boeren, zij beseffen dat ze heel hard nodig zijn. Daar onderhouden ze het landschap en zorgen ze voer voedsel! In Nederland moet alles onkruid worden! Je laat de wereld verloederen en verhongeren of je onderhoud de wereld en zorg voor voedsel! Nederlandse boeren die het nog niet doorhebben, sluit u aan bij diegene die echt zorgen voor goed voedsel tegen een redelijke prijs!

 • no-profile-image

  voerleverancier

  Het wordt nu hoog tijd dat dit europees gebeurd, zodat de boeren een normaal loon uit hun arbeid kunnen halen.

 • no-profile-image

  boer met

  Europa bestaat niet, anders had ik vandaag op Barnier gestemd

 • no-profile-image

  bretons boertje

  er is geen land die zo goed voor
  zijn boeren opkomt als frankrijk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.