Home

Achtergrond

Balkenende noemt economische krimp fors

Premier Jan Peter Balkenende noemt de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de economische krimp fors.

"Daar schrik ik van'', zei Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad. De premier stelde vooral te kijken naar wat de economische neergang betekent voor mensen en hun banen. "De onzekerheid neemt toe. Het is voor veel mensen een zware periode.''

Volgens Balkenende is het van belang om met reeds genomen maatregelen ,,stabiel te werken aan herstel''. Volgens hem hoeft niet telkens met nieuwe cijfers het beleid te worden aangepast. ,,We moeten oppassen niet per twee weken te veranderen.''

Volgens minister Wouter Bos (Financiën) is het ook nog te vroeg om het effect van de crisismaatregelen terug te zien in de cijfers. "Dit is wel een dreun'', zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) over de nieuwe CBS-cijfers. Ze wees er wel op dat de cijfers betrekking hebben op het eerste kwartaal van dit jaar. "Dus dit is achteruit kijken.'' Ook zijn de gevolgen van het crisispakket van het kabinet nog niet zichtbaar in de cijfers. Van der Hoeven verwacht dat dit pakket een "afzwakkend effect'' zal hebben op de economische teruggang.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.