Home

Achtergrond

Balkenende grijpt niet in bij overname Essent

Premier Jan Peter Balkenende is niet van plan in te grijpen bij de aandelenverkoop van de energiebedrijven Essent en Nuon.

"Het is niet aan mij om nu een ander spoor te bewandelen'', zei Balkenende dinsdag in de Tweede Kamer. SP-fractieleider Agnes Kant eiste dat de minister-president de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE tegenhoudt. De aandeelhouders van Essent, provincies en gemeenten, hebben besloten hun aandelen te verkopen. Het Zweedse Vattenfall wil Nuon kopen.

Kant verweet Balkenende dat hij in de Essent-discussie veel te lang aan de zijlijn stond. De premier vindt de verkoop echter een zaak van de aandeelhouders en de minister van Economische Zaken. Wel zegde Balkenende toe dat hij met zijn Europese collega's gaat praten over eerlijke concurrentie, want het zit de Kamer niet lekker dat het gesplitste Essent wordt overgenomen door het niet opgesplitste RWE.

Volgens de SP zijn Essent en Nuon van nationaal belang voor Nederland en gaan provincies en gemeenten nu toch vooral hun eigen gang. "Een openbare nutsvoorziening verpats je niet aan de hoogste bieder'', aldus Kant. Balkenende gaf aan dat er volgens hem eigenlijk niets nieuws gebeurt. "We hebben de leveringszekerheid van energie in het oog te houden en die is juist gewaarborgd doordat de netten in openbare handen blijven.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.