Home

Achtergrond 2 reacties

Avebe vraagt toelating voor teelt Modena

Avebe heeft een toelating aangevraagd voor de teelt van het genetisch veranderde aardappelras Modena.

Het aardappelzetmeelconcern verwacht dat de toelatingsprocedure een aantal jaren zal vergen. Avebe heeft het Modena-dossier ingediend bij het Bureau Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGO) van het ministerie van Vrom. Het is de eerste stap op weg naar de toelating van Modena voor de commerciële teelt, stelt Avebe-woordvoerder Johan Russchen. "GGO heeft het dossier ingediend bij de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa ter beoordeling. Daarna is het aan de Europese Raad van Ministers om de aardappel toe te laten." Russchen kan niet voorspellen hoeveel tijd de toelating kost. "De ervaring leert dat dat enkele jaren kan duren."

Avebe heeft de Modena-aardappel ontwikkeld omdat de aardappel alleen amylopectine-zetmeel produceert. Russchen: "Aardappelen bevatten twee zetmeelcomponenten: amylopectine en amylose. Het verwerken tot hoogwaardige derivaten is energie-intensief en vraagt om inzet van meer chemicaliën dan wanneer aardappelen alleen amylopectine bevatten, zoals Modena. Daardoor heeft Modena grote milieuvoordelen."

Dit past in de strategie van Avebe, stelt Russchen. "Avebe beschouwt innovatie en het verantwoord gebruik van moderne biotechnologie als strategisch speerpunt. Modena levert hoogwaardige producten op en geeft nieuwe commerciële toepassingen voor papier, textiel en kleefstoffen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lukas

  Ja natuurlijk wat is er nu beter voor de natuur dan een aardappel die vanzelf de goede soort zetmeel produceerd. Problemen van verspreiding en of onbedoeld kruisen is niet mogelijk. Ik heb nog nooit spontaan ergens een aardappelplant zien groeien. Duidelijk een opmerking van mensen die niet meer grond hebben dan in hun bloempotten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Avebe vraagt toelating, het antwoord is simpel, NEE. Niemand zit te wachten op wetenschappers die op verkeerde dingen focussen, zichzelf belangrijker vinden als voedsel, en schijn-argumenten gebruiken dat het ook nog grote mileuvoordelen heeft.
  Weer dus een geboren leugenaar aan het woord en woordvoerder van Avebe, Johan Russchen.

Of registreer je om te kunnen reageren.