Home

Achtergrond 168 x bekeken

Australië komt grote vervuilers tegemoet

De sociaaldemocratische regering van Australië is maandag de grote vervuilende industrieën tegemoetgekomen.

Zij hoeven niet in juli 2010, maar pas een jaar later te beginnen met de handel in emissierechten. Volgens premier Kevin Rudd heeft de regering daartoe besloten wegens de economische recessie. Rudd kwam de voorstanders van een snelle aanpak van de klimaatverandering tegemoet door toe te zeggen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met 25 procent moet zijn teruggebracht in vergelijking met 2000. Eerder was dat percentage op 15 bepaald. Dat geldt echter alleen, als de top over de klimaatverandering die in december in Kopenhagen wordt gehouden, tot afspraken leidt over een "ambitieuze'' vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Grote vervuilende industrieën die te veel CO2 uitstoten of waarvoor de beperking van de uitstoot erg duur is, kunnen dat compenseren door emissierechten te kopen van bedrijven die onder de norm blijven. Ook kunnen zij die rechten kopen van bedrijven die weinig geld kwijt zijn aan maatregelen om hun uitstoot te verminderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.