Home

Achtergrond 539 x bekeken 28 reacties

Aspergekwekerij Someren ontruimd

In het Brabantse Someren is vrijdag een aspergekwekerij ontruimd. Burgemeester Alfred Veltman noemde de arbeidsomstandigheden op de kwekerij zo schrijnend, dat hij sprak van 'slavernij'.

Ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen, werkten op de kwekerij. "Zij mochten al die tijd dat zij daar werkten het terrein niet verlaten. Ze verdienden veel minder dan hen was beloofd. Hun werkgever dwong ze hun levenswaar voor veel geld op het erf zelf te kopen'', zei de burgemeester zondag. De arbeiders sliepen bovendien in een vieze ruimte zonder ramen. "In deze tijd mag dit niet kunnen. Ik vind het heel erg verschrikkelijk.''

De gemeente had toestemming gekregen om de boerderij te ontruimen, omdat het gebouw niet aan de voorschriften van de brandweer voldeed. De eigenaresse van het bedrijf had deze beslissing nog aangevochten bij de rechter. "Toen we vrijdag gingen ontruimen, kwam naar buiten hoe erg het was gesteld met de arbeidsomstandigheden'', vertelt Veltman.

Of de aspergestekers ook mishandeld werden, durft Veltman niet te zeggen, maar hij heeft van een paar mensen gehoord dat zij werden geslagen. "We zijn meteen op zoek gegaan naar opvangruimte. Maar daar wilden de Roemenen niets van weten. Zij wilden zo snel mogelijk terug naar huis. De gemeente heeft meteen een bus gecharterd. Zaterdag zijn ze naar Roemenië teruggegaan.''

Een aantal seizoensarbeiders heeft aangifte gedaan bij de politie. Het is nog niet bekend welke stappen nu worden genomen tegen de eigenaresse van het aspergebedrijf. "Ik ga snel met justitie om de tafel om te bekijken wat de gemeente nog meer kan betekenen'', aldus de burgemeester van Someren.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mieke

  Ze kregen de behandeling in Sommeren die ze ook in eigen land krijgen of kregen.Maar wilden hier even rijk worden.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  heel verstandig van de onderneemster om paspoorten etc. in bewaring te nemen , anders: 1, papieren kunnen verloren raken op het land, 2, zodoende gaan de werkers, s'avonds niet aan het zwerven en "kattekwaad" uithalen. Doen wij ook, zelfs op verzoek van onze werknemers, en/of politie. En dat gejammer over "slavernij" en slechte onderkomens is helemaal van de zotte. Onze werknemers, met hun familie, kippen en hond, gaan in het voorjaar naar het veld met aardappelen, graven een gat in de grond, spannen er een tentzeil over en klaar is kees, (en gaan niet eerder weer naar "huis" als de oogst aan de kant is) verderop een gat in de grond als "wc" geen stromend water of stroom, dus s'avonds optijd slapen, kunnen de volgende weer vroeg aan de gang, en staan dan de hele dag op hun BLOTE voeten tussen de aardappelruggen om te irrigeren, en wat vreemd is ze zijn nog gelukkig ook !!
  Dus nogmaals, het is niet de onderneemster die fout is maar het hele verziekte nederlandse ambtenaren apparaat dat boven op deze mevrouw valt, wens haar veel sterkte met het "gevecht"

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Reactie aan Leen. 1. Het is mooi dat Leen hecht aan zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Jammer dat hij dat niet onder zijn volledige naam durft te doen. 2. Burgemeester moeten zich inderdaad terughoudend zijn in het vooraf veroordelen van mensen. Feit blijft de mevrouw de aspergeboer haar arbeid verbood het erf te verlaten en 's de deur op slot deed. Daarnaast nam zij papieren en paspoorten in beslag en maakt daarmee de Roemenen van zich afhankelijk. 3. Schijnbaar heeft Leen zowel ervaring met Roemenen als met de CIOD, aangezien hij bij voorbaat al weet vast te stellen hoe een verhoor verloopt. 4. Helaas weten enkele idioten in reacties het imago van grote werkgevers nog verder om laag te trappen met 'morele' steun. 5. Nederland geen is volgens Leen geen democratie meer, daar je geen schuldloze mensen hun paspoort mag afnemen en op mag sluiten.

 • no-profile-image

  Bart

  Het CDA is sterk in Brabant. Balkenende vroeg mensen de VOC-mentaliteit in ere te herstellen. Deze mensen hebben dat gedaan. Ze zullen nu wel een lintje krijgen van de minister president. Het CDA is voor deze situatie verantwoordelijk. Zij riepen hiertoe op!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Vandaag zat ik het AD en Telegraaf telezen, het wordt met de dag gekker. Slavenhandel en meer van dat soort uitlatingen om de zaak maar op te kloppen. Ben blij dat ik geen werkgever meer in Nederland ben. Als Nederlanderse uitkeringtrekkers en dat zooitje lamlendige ambtenaren eens aan het werk gezet worden i.p.v uit de staatskas te vreten zouden we de "buitenlanders" niet nodig hebben. Vanuit, gelukkig een land verweg van Nederland, wil ik deze werkgeefster dan ook veel sterkte toewensen met haar bedrijf. En anders meid, verhuis naar een voor ondernemers in de landbouw . vriendelijker land, Brr ben blij dat ik er niet meer woon

 • no-profile-image

  Leen

  Aan Piet; Wat jij als feiten meent te moeten aanmerken, beschouw ik, zelfs naar gedegen onderzoek slechts als één van de waarheden. En ja, ik heb ervaring met in mijn geval FIOD en ik ben getrouwd met een Roemeense. In ambtenarenkringen noemen ze dat een "ervaringsdeskundige". Daarnaast ben ik akkerbouwer en ik vrees voor mijn hachje omdat ik mijn kritische mening wel eens openlijk laat horen. Dat wordt niet altijd gewaardeerd.

 • no-profile-image

  zzp'er

  van dat loon rijk worden? laat me niet lachen ik moet de eerste boer nog tegenkomen waar je wat kan verdienen.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Beste Jose. Las vanmorgen weer een artikeltje over je in een bekende Nederlandse krant. Kan je volledig begrijpen, als ondernemer(s), en speciaal in de landbouw, wordt je leven in Nederland gewoon onmogelijk zoniet kapot gemaakt. Dit door allerlei personen die zich achter de "wet" verschuilen, zoals jou burgemeester, AID< FIOD en al dat verrotte ambtenaren apparaat. Meeste mensen in Nederland zijn de oorlogsjaren vergeten toen er niets te eten was.Jaren geleden hebben ze mij ook dwars gezeten. Ben nu al 28 jaar uit Nederland weg en kom NOOIT meer, als ondernemer, terug
  Nogmaals sterkte meid. pak je boeltje en smeer hem

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ongelofelijk, aan de onderstaande reacties te zien is er nog veel potentieel kwaad in de sector. Ik vind het NIET kunnen om mensen de verbieden van je erf af te gaan. En als je niet met werknemers en/of regels overweg kunt, moet je of zelfstandig blijven werken, of stoppen.

 • no-profile-image

  Mieke love`s

  Aan.ZZP EP
  Lezen en leren lezen.Ik schreef zij komen om rijk te worden.JA.Niet om jouw rijk te maken.(wat je trouwens nooit in NL word.Slaaf van Slaaf)
  Ik woon tussen dit deel van de bol.en IK geef ze de huid vol. Dus wat jij schrijft is als een ondernemer dat hoop ik dan dat je bent en geen overnemer.Dus kerel vertrek en kom!.Kansen zat.
  Mieke.
  Waar ik nu ben.

 • no-profile-image

  Leen

  Piet, je hebt een nare CDA mentaliteit! Je zult 't nog ver schoppen.

  Genoeg hierover.

 • no-profile-image

  jeroen

  Op geenstijl staat ook een filmpje van de mevrouw in kwestie.
  Ik had nog geen mening, maar naar zien van het filmpje, geloof ik haar toch wel wat. Tuurlijk is het geen hotel, maar het zag er echt niet gek uit.
  En inderdaad, papier aanvragen voor medewerkers duurt te lang en aangezien nederlanders liever in de ww zitten moet je wat, dus maar laat de rechter er maar over oordelen en dan kunnen sommige zich nog gaan schamen over hun reactie

 • no-profile-image

  zzp 'er

  dit krijg je ervan als je alles maar op goedkope arbeid uitrekend en wil laten draaien

 • no-profile-image

  Leen

  1. Zo'n burgemeester moet je ter verantwoording roepen. Pas na een gedegen onderzoek zou je, indien alles onomstotelijk vaststaat, een dergelijke uitlating kunnen doen.
  2. Het onderzoek zal nooit een objectieve uitslag hebben. Bij de Roemenen is chantage en corruptie in de volksaard ingebakken. De suggestieve vragen van de CIOD worden ten alle tijde bevestigend beantwoord. Roemenen zijn niet gewend om nee te antwoorden op een suggestieve vraag. Zoiets is in Roemenie not-done. Dan roep je problemen over je af.
  3. Gezien de media-aandacht mag de uitslag niet meevallen. De land- en tuinbouw moet in het kwade daglicht blijven staan, anders lijdt de "heersende klasse" gezichtsverlies.
  4. Nederland is geen democratie meer, maar een ambtenarendictatuur.

  Het bovenstaande is een uiting van mijn mening. Dit dient dan ook te vallen onder het recht van vrije meningsuiting.
  Andermans mening respecteer ik. Ik wens de onderneemster in kwestie veel succes haar gelijk te halen.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  OK, mogelijk is de berichtgeving gekleurd, daar wil ik best in mee gaan. Maar ondertussen moeten we ons in Nederland wel aan alle regels houden. Dit is uit concurrentie-oogpunt wel zo eerlijk, wat eerder in de reacties ook naar voren kwam. Als ondernemer moet je gewoon de wet kennen, en als je deze overtreed en je krijgt straf, moet je niet zeggen dat ambtenaren je leven kapot maken. Dat is gewoon een ondernemersrisico waar je voor kiest.

 • no-profile-image

  asperge

  het moet eens klaar zijn met al die oostblokkers hier het is de reinste oneerlijke concurrentie die er bestaat, door al die goedkope arbeid is er massaproductie onstaan en daardoor te lage prijzen. lekker weer hoor voor het imago vd tuinder, we hebben al de naam dat de lonen slecht zijn. we moeten naar de tijd terug dat we ook met mensen van 35 euro per uur kunnen werken dan worden onze eigen uren ook weer betaald tenminste

 • no-profile-image

  boer waar......

  Ja en dat harde werken van jou was er niet bij, dus dar is het fout gegaan........

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  mensen, wat zitten we de boeren lekker zwart temaken, Iedereen valt over deze ondernemster heen, van mij krijgt ze een lintje. Laat de overheid zich maar eens bezig gaan houden met de echte problemen, Politie en allerlei geitewollen sokkenbreiers kunnen nog niet eens de orde in een stadje als Gouda handhaven, staat in de zelfde krant als dit verhaal over "slavernij" Vergeet niet dat deze mensen uit Romenie hier vrijwillig naar toe gekomen zijn, Die komen niet op vakantie, maar om, of te werken of te stelen.
  Nu bied de gemeente ook nog een gratis busreisje voor deze mensen aangeboden, lekker een weekje voor nop naar huis, de week erop staan ze hier weer, en ondertussen hebben ze zich thuis kapot zitten lachen.
  Ben blij dat ik geen werkgever meer in Nederland ben, Mijn personeel zou een gat in de licht springen als ze 5 € per uur krijgen. gemiddeld betalen we een 10 € per dag en dat is voldoende !!!!!!

 • no-profile-image

  zzp'er

  vertel me eens mieke waar het is want ik word nederland ook beu

 • no-profile-image

  boertje ria

  wat een ophef over niets. Zag een foto in het AD, die mensen slapen/wonen in tenten, zowat, driekwart van de Nederlanders betalen grof geld om gedurende de zomermaanden/vacanties in een tent te wonen. En dat verhaal dat die mensen niet van het terrein af mogen, staat er een heining met schrikdraad omheen?? Dit is nogeens een luxe leven vergeleken met de zzp die hier zomers bij zijn aardappelveld de wacht houd. Kom mensen in Nederland maak er nu niet meer van dan nodig is.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  lees dus net dat de politie af gelopen nacht deze mevrouw heeft opgepakt. Dus de schrijver uit Emmeloord krijgt al gelijk. Politie kan dus wel snel optreden tegen EEN Nederlandse burger, maar owee als ze een groepje tranmmelant schoppers in Gouda of Rotterdam zouden moeten oppakken kijken ze gauw de andere kant op, of lopen met de staart tussen de poten weg. Bah wat een misselijke vertoning, Nederland is geen democratie maar een ambtenaren staat !!

 • no-profile-image

  boer

  beste mensen, het grote probleem bij boeren is, dat ze veel te weinig geld binnen krijgen om iedereen correct te betalen, zoals het hoort. Vrijwel de hele agr. sector is een compleet onrendabel circus. Kwakke erremoei zeggen ze hier

 • no-profile-image

  MGJ

  Mensen. laten we deze discussie aub op basis van FEITEN voeren in plaats van allerlei geruchten en (gekleurde) meningen!!!!
  Dit geouwehoer voegt niets toe.

 • no-profile-image

  zzp'er

  die onderstaande man zonder naam heeft wel gelijk. een boer geeft liever veel geld uit aan een onrendabele tractor dan aan zijn personeel.ik heb afgelopen nacht gewerkt a 40 euro per uur op een vrachtauto en had werk waar je helemaal niet moe van word. moet je bij een boer eens zien te krijgen, die piept bij de helft al

 • no-profile-image

  asperge

  wat ik al vaker roep de land en tuibouw moet eens van dat goedkope arbeidsimago af dat is voor de tuinders ook beter dan zouden de prijzen ook wat beter zijn nu word alles maar op goedkope arbeid uitgerekend en wie lacht er alleen maar mee ... juist ja de supermarkt oa

 • no-profile-image

  boer

  Dier zzper heeft wel een beetje gelijk. Van een boer vet worden valt niet mee

 • no-profile-image

  ria

  miep volgens mij woon je in een land waar je gesluierd rond loopt !!!!!!!!

 • no-profile-image

  ....

  Die boer was gewoon bezig een klein autonoom staatje op te richten met een absolutair regime. Midden in de Brabantse landerijen. Wel inventief hoor! En maar vreemd vinden dat ze geen personeel kunnen krijgen in de landbouw. Ik heb ook nog eens 2 uur voor een agrarier gewerkt. Ik kan het niet aanraden. Als je hard wilt werken voor weinig geld moet je bij de boer zijn.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.