Home

Achtergrond

Asociaal

Zoals het zich nu laat aanzien zal de Tweede Kamer binnenkort beslissen dat de nertsenfokkerij in Nederland over tien jaar uitgebannen wordt. Het motief?

"Wij willen geen dieren doden voor een luxe product." Op zich kan dat een principe zijn, maar als je van dat principe uitgaat dan kun je nog heel wat meer zaken in Nederland verbieden. Een vorige minister van landbouw uit een nu gedecimeerde partij kreeg het voor elkaar het fokken van vossen te verbieden. En nu zien Krista van Velzen van de SP en die halve boer uit Groningen van de PvdA eindelijk hun kans schoon om met hulp van de partij waar vorige week nog niemand mee wilde samenwerken, een meerderheid voor hun initiatiefwetsvoorstel te krijgen.

In ieder geval toont de PVV nu haar ware gezicht en weten ondernemers dat ze op die partij in ieder geval niet moeten stemmen. De initiatiefnemers zullen dit gaan ervaren als hun grootste overwinning en dat heeft die halve boer wel nodig, want die heeft nog nooit een politieke overwinning behaald. Zoals het voorstel er nu ligt, komt er zelfs geen schadevergoeding. Anders zou de rooie ChristenUnie ook nog voorstander zijn. Ik weet zeker dat ze dit alleen maar aandurven omdat het een kleine groep ondernemers betreft die electoraal toch niet interessant is. Dus goedkope profileringsdrang over de ruggen van een paar ondernemers en hun gezinnen. En dat uit de hoek van partijen die zich er graag op laten voorstaan dat ze een sociaal gezicht hebben. Behalve een paar blinde fanatiekelingen kijkt de rest van Nederland hier dwars doorheen.

Nu de feiten. Wereldwijd hanteert Nederland voor het fokken van nertsen de strengste welzijnseisen. Met dit eventuele verbod zal op wereldniveau geen enkele nerts minder worden gehouden, maar wel méér nertsen die een minder goed leven hebben. Dus asociaal. Als er geen financiële compensatie komt, blijven de ondernemers en hun gezinnen over tien jaar berooid achter. Dus asociaal. Al het voer dat de nertsen in Nederland opvreten is van producten die de consument niet meer wil eten. Dat zal straks vernietigd moeten worden. Dus asociaal. Mijn conclusie: dit voorstel is minstens driemaal asociaal.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.