Home

Achtergrond 2 reacties

Argentijnse glyfosaat-onderzoeker toch boven water

Monsanto is een lastercampagne begonnen om onderzoek naar glyfosaat, ingrediënt van Monsanto’s herbicide, te dwarsbomen.

Dat zegt Andrés Carrasco, onderzoeker van de faculteit medicijnen van de Universiteit Buenos Aires.

Carrasco werd eerder wereldnieuws toen United Press International berichtte over zijn onderzoek. De Argentijn heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat blootstelling aan glyfosaat bij embryo’s van amfibieën leidt tot sterke afwijkingen.

De Argentijnse media sprongen volgens de Nederlandse landbouwraad ter plaatse, Frederik Vossenaar, op het onderwerp maar waren niet in staat de man tot een verdere uitleg te bewegen. Of hij überhaupt onderzoek had gedaan werd in twijfel getrokken. Later is gesteld dat Carrasco to hoge doses gebruikte bij proeven.

Roundup-Ready soja

Carrasco claimt nu in een interview met dagblad Página/12 dat hij 'niets nieuws' heeft ontdekt. Hij citeert onder meer een Frans onderzoek van Robert Belle en Gilles-Eric Seralini. Volgens Carrasco probeert de industrie hem zwart te maken.

"Je kunt een loopbaan van 30 jaar echter niet zomaar kapotmaken", aldus Carrasco. In Argentinië is het gebruik van Roundup-wijdverspreid. Er staat circa 18 miljoen hectare aan met name Roundup-Ready soja.

Dit is een genetisch gemodificeerde variant die maakt dat de plant tegen de herbicide Roundup kan. De ethische commissie van het Ministerie van Wetenschappen heeft verklaard een onderzoek naar de effecten van Roundup te eisen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Tjerk, ik heb die docu gezien op de Duitse ARTE en het hele Monsanto gebeuren grenst aan georganiseerde criminaliteit. Men probeert linksom of rechtsom de hele handel te beheersen.

  • no-profile-image

    Tjerk Dalhuisen

    Typisch manipulatie door Monsanto, dat stevig verdient aan de verkoop van glyfosaat en de zaden van GM Roundup Ready soja en mais. Boeiend en onthutsend is de documentaire 'De Wereld volgens Monsanto'. Deze is te vinden op youtube en binnenkort ook in Nederlandse ondertiteling beschikbaar (presentatie 18 juni, zie http://www.maisondescartes.com/site/nl/activites-culturelles/marie-monique-robin-le-monde-selon-monsanto.html

Of registreer je om te kunnen reageren.