Home

Achtergrond 264 x bekeken 4 reacties

Analisten voorspellen vrije val dollar

De dollar maakt mogelijk de komende maanden een bijzonder diepe duik. Dat verwachten analisten van Deutsche Bank en de Japanse financiële dienstverlener Nomura.

Beide verklaren onafhankelijk van elkaar dat de euro voor het eind van dit jaar 1,50 dollar waard is, tegen 1,37 dollar op dit moment.

Voor exporteurs die veel handel leveren aan de VS zou dit een nieuwe schok betekenen. De handel tussen de VS en Europa bedroeg in januari en februari volgens het CBS circa 150 miljoen euro. Op jaarbasis stevent Nederland daarom aan op een exportwaardedaling van circa 10 procent. Overigens wordt met een goedkope dollar rode diesel en granen voor Europeanen goedkoper. Maar bio-ethanol wordt minder aantrekkelijk.

Er zijn echter volgens de Duitse en Japanse rapporteurs nog veel vraagtekens. De grote vraag is en blijft voorlopig welke lijn de Europese Centrale Bank (ECB) gaat voeren. De bank heeft de rente in verschillende stappen verlaagd van meer dan 4 procent begin vorig jaar naar 1 procent nu. Dat is een dieptepunt waar met name de inflatievrezende Duitsers niet erg blij mee zijn.

Volgens analisten is de 60 miljard euro aan lasten die de ECB overnam onvoldoende gebleken. Om de euro, en de economie, te redden zou nog eens een dergelijk bedrag in het financiële systeem gepompt moeten worden. Daarmee zou de ECB haar mandaat van inflatiebestrijder overtreden.

De kredietverstrekkers kunnen nu zelf goedkoper lenen, maar maken het lenen voor bedrijven en individuen nog niet tot nauwelijks goedkoper. Dit gaat volgens analisten ook niet direct gebeuren, aangezien banken hun financiële buffers willen opbouwen, zodat ze niet nog eens zullen worden verrast.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geldboer

  Rode diesel en granen mogen dan goedkoper worden. De wereldmarktprijs van melk/zuivel wordt ook in dollars bepaald. En bij een lagere dollar bestaat de kans dat de melkprijs bij een ca 10% lagere dollar ook met 10% naar beneden gaat. Ofwel ongeveer 2 eurocent. Produceren voor de wereldmarkt betekend dat de melkprijs tevens afhankelijk is van de grillen van de geldmarkt. En die grillen van de geldmarkt kunnen wel eens een grotere invloed op de melkprijs hebben dan de marktwerking van vraag en aanbod.

 • no-profile-image

  Veehouder

  De dollar waarde is net een jojo, de ene keer dalen om vervolgens te stijgen om weer te gaan dalen om weer te gaan stijgen en ga zo maar door

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Consument, het is een complex geheel. De centrale banken (overheden) hebben veel geld in de markt gestort om het systeem te redden. Als banken meer kapitaal nodig hebben zouden ze de rente juist moeten verhogen om geld aan te trekken. Dit zal als gevolg hebben dat de aandelenbeurzen leeglopen en de grote beleggers (pensioenfondsen e.d.) hun vermogen zien verdampen wat iedereen nog verder van huis brengt. Er zat en zit nog (huizenprijs) teveel lucht in de markt.

 • no-profile-image

  consument

  Als men de banken eens zou verplichten om de rente die zij vragen omlaag te brengen.Dan zouden consumenten meer kopen en de economie stimuleren,dit is volgens mij ook de bedoeling van al die renteverlagingen.
  Nu zijn de veroorzakers van alle ellende ook nog degenen die hun eigen zakken weer aan het vullen zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.