Home

Achtergrond 289 x bekeken

Amerika en EU dicht bij akkoord over rundvlees

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn zeer dicht bij een akkoord over het al jaren slepende hormoonvleesconflict.

Dat meldt PVV lobbyist Frans van Dongen in Brussel. Volgens Van Dongen wordt vanmiddag waarschijnlijk de inhoud van het akkoord bekend. Het akkoord zal een verruiming van het Europese importquotum voor gangbaar geproduceerd rundvlees behelzen. De VS ziet af van de nieuwe voorgenomen strafmaatregelen en ook de bestaande strafmaatregelen worden op termijn afgebouwd.

Als de partijen inderdaad tot een oplossing zijn gekomen wordt daarmee een 20 jaar oud handelsconflict tussen de VS en de EU opgelost. Dat conflict ontstond door de weigering van de EU om met hormonen behandeld Amerikaans rundvlees toe te laten op de Europese markt. Amerika vocht deze weigering met succes aan bij de WTO en mocht jaarlijks voor 116 miljoen dollar (87 miljoen euro tegen de huidige koers) aan strafmaatregelen treffen tegen de Europese Unie. Ondermeer Nederlands kalfsvlees valt onder die strafmaatregelen en mag de Verenigde Staten niet in.

De onderhandelingen over het conflict kwamen in een stroomversnelling nadat de Verenigde Staten hadden aangekondigd een systeem op te zetten van steeds wisselende strafmaatregelen. Ondermeer Nederlands varkensvlees zou daarvan de dupe worden en niet meer mogen worden geïmporteerd in de VS. Tijdens de onderhandelingen werden de voorgenomen strafmaatregelen opgeschort.

Of registreer je om te kunnen reageren.