Home

Achtergrond

Alles op alles voor helderheid

Niet varkensgriep, maar Q-koorts is zorgelijk. Er is al een jaar verloren gegaan.

Van varkens krijg je varkensgriep en van geiten Q-koorts. Als koppensneller van het nieuws trek je snel die conclusie.

In ieder geval doet Marianne Thieme dat in haar weblog. Daarin legt ze de link tussen het feit dat in een stadje in Oost-Mexico 60 procent van de mensen ziek is geworden van de varkensgriep en de aanwezigheid van een groot varkensbedrijf vlakbij. En afgelopen vrijdag startte Milieudefensie de petitie ‘Stop de dierziektes, stop de megastallen’. Voilà, het bewijs is geleverd: de varkens hebben het gedaan.

Als dit de ‘bewijsvoering’ is, dan lust ik er nog wel een paar. Feit is dat er tot dusverre geen enkel verband is aangetoond tussen de varkenssector en de varkensgriep. Dat bevestigen de hoogste veterinaire instanties in Mexico. Ook de suggestie dat de ziekte verspreid kan worden via varkensvlees berust op drijfzand. Dat benadrukte de WTO vorige week. Terecht dat de term varkensgriep is vervangen door Mexicaanse griep.

Q-koorts is een ander verhaal. Daar is wél de link aangetoond tussen het voorkomen bij geiten en de mens. Geredeneerd vanuit de landbouw is daarmee de situatie rondom Q-koorts ook zorgelijker. Ook al omdat veel zaken onduidelijk zijn. Zoals het antwoord op de vraag hóe mensen ziek worden. Het RIVM gaat er vanuit dat het te maken heeft met geiten die ziek worden, aborteren. Daarbij komen er miljarden bacteriën in de lucht.

Heel goed dat daarom alle geiten in Noord-Brabant en in delen van Gelderland en Limburg verplicht worden gevaccineerd. Dat het vorig jaar wegens gebrek aan vaccins niet lukte is een blunder. Want nu moet worden gewacht tot 2010 om te beoordelen of de vaccinatie uiteindelijk leidt tot minder humane ziektegevallen.

Een verloren jaar, terwijl alles erop gericht moet zijn zo snel mogelijk feiten en de beste aanpak boven water te krijgen. Dat ben je als maatschappij en zeker als sector verplicht bij een loepzuivere zoönose als Q-koorts.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.