Home

Achtergrond 2 reacties

Akkoord over gebruik van verantwoorde soja

De industrie, boeren en maatschappelijke organisaties hebben een akkoord bereikt over criteria voor duurzame soja.

Bedrijven als Nutreco, Vion en FrieslandCampina accepteren niet langer soja uit gebieden waar illegaal primair of voor de biodiversiteit essentieel bos is gekapt.

Het bereiken van een akkoord binnen de zogeheten Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja heeft uiteindelijk vier jaar geduurd. Het akkoord is echter niet geaccepteerd door alle deelnemers van de conferentie. De non-gouvernementele organisatie Fundapaz stapte uit het overleg. Ze vindt de criteria niet hard genoeg.

Ook de boerenorganisatie wenst op verschillende punten nader overleg. De organisatie maakte vorig jaar een rondreis om aan te tonen dat de sojateelt in de Braziliaanse regio Mato Grosso vrijwel gevrijwaard is van illegale kap.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  al het landbouw grond in brazielie was eerst regenwoud suf praten kunnen we allemaal

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk, soms zeg ik ook, Mooi weer hê, en dan komt er een response. Soms kun je dan uren praten over het weer terwijl er eigenlijk niets gezegd wordt. Toch kan het best gezellig zijn, en vaak enorm waardevol, want er wordt vaak veel meer informatie uitgewisseld onbewust als je even staat te keuvelen.
  Echter dit akkoord over gebruik van verantwoorde soja is ook zoiets. Uren praten, zelfs dagen en jaren over het mooi weer gehalte. Kijk, een uurtje praten over mooi weer is nuttig. Jaren praten over hoe mooi het weer wel niet is, is ziekelijk. Je hebt ook water nodig om planten te laten groeien, sneeuw nodig om sneeuwpoppen maken en een beetje guur weer is ook best mooi. Ok, logische dingen als geen oerwouden kappen omdat het de longen van de Aarde zijn zouden al normaal moeten zijn, en deze bedrijven zijn daar 30 jaar te laat mee. Maar ok, complimenten voor dat, en ga dat ook maar uitvoeren zou ik zeggen. Maar ik ben 4 seizoenen gewent en ik heb het idee dat er maar over 1 seizoen gepraat is. Ik zie het al voor me, bedrijven sturen elk een mannetje, netjes in pak, spreken met 2 woorden, en dat keer op keer. Vergaderingen worden saai en de verhoudingen op gevoelsniveau weet je naar de eerste keer al. dan moet je nog 10 tallen keer met elkaar praten over 1 seizoen. De andere seizoen zijn niet belangrijk gemaakt en staat niet op de agenda, en mag niet over gepraat worden, want het is altijd mooi weer. Je brengt verslag uit aan de monopolist van je bedrijf die net zijn tanden aan het tanden stoken is, en geen tijd eigenlijk heeft, tja en je wilt je baan behouden dus brabbel je een mooie verhaal en gaat naar huis. Thuis vertel je hoe belangrijk je bent en hoe zinvol alles wel niet was. Je vrouw knikt een keer ja, maar denkt tsss wat een loser is het ook eigenlijk, alles is zo doorzichtig met die vergaderingen denkt ze, maar ja ze laat hem in zijn schijnheiligheid zijn verhaal uitvertellen en zij is later blij dat ie naar het voetbal gaat, pfff eindelijk rust.
  Conclusie, kinderlijk en waardeloos akkoord, dat die naam al niet waardig is, hoezo akkoord als de deelnemers niet willen praten over gentech soja of geen uitspraken of visies of conclusies maken over gentech. Ok, deelnemer mag je zijn aan een gesprek of onderhandeling, dat doen opgroeiende kleine kinderen ook in groeps lezen op school namelijk, maar het aller-ergste maar dan ook het aller, aller, ergste is, de pure en uiterst pure arrogantie om te gaan onderhandelen over bossen, oerwouden, boeren, families en kinderen, 70 procent van soja, de handel wereldwijd, en hun eigen eindproducten en daar ook nog CONCLUSIES aan gaan verbinden dat dat verantwoord en duurzaam is. Zeker als je niet alle problemen meeneemt als gentech. Dat had NOOIT mogen gebeuren. En als partijen deze conclusie DURVEN te trekken dan vraag ik elke partij of onderneming uit wiens AUTORITEIT denk je eigenlijk om te kunnen onderhandelen over leven en dood van dodelijke gentech technologie.
  Dit is een belangrijk punt, en had niet gedacht dat deze partijen, bedrijven en ondernemingen deze conclusies zouden maken. De Ongekende arrogantie om dit een akkoord te noemen over het gebruik van verantwoorde soja laat zien dat zij eigen winst en aanzien belangrijker vinden, dan conclusies te maken over gentech. Dit is een niet te vergeven fout, en een ongekende domme benadering van een ernstig probleem. Dit is geen akkoord en dat prul gaat de prullenbak in. Hoe halen ze het in hun hoofd, en op wiens autoriteit denken ze een akkoord te sluiten over de rug van een Planeet en haar bewoners. Die verantwoordelijkheid hebben deze kinderlijk naiefe losers dus niet genomen, en vaerantwoordelijkheid kunnen ze zeker dus niet aan. Zij die zeggen dat ze dat wel kunnen aan de hand van dit akkoord, persoonlijk en ondernemingen of organisaties zullen verantwoordelijk gehouden worden van elke afspraak die uit dit prul akkoord komt. Je gaat maar terug naar de onderhandelingstafel, nodigt meer partijen, mensen en organisaties uit, je stelt je minder arrogant op. En we beginnen met uitgangspunt 1, tevens regel 1 waar niet aan gewijzigd of gesleuteld kan worden. Gentech Vrij is dat. De rest van de vergadering kan gesproken worden over hoe vullen we dat in en over andere dingen.
  Dit huidige schijnakkoord is een lachertje, hup snel de prullenbak in, wat een kleuters. Pfff, ik bedoel hebben deze mensen nu echt niet meer verstand? Van welke planeet komen zij eigenlijk, als zij zo onverantwoordelijk willen zijn over onze planeet Aarde, in dit zonnestelsel, in deze Melkweg, in dit immense Universum. Dan noem ik deze mensen enorme dombo`s en sufferds.

Of registreer je om te kunnen reageren.