Home

Achtergrond

Agrifirm betaalt €184,90 voor brouwgerst

Coöperatie Agrifirm betaalt voor brouwgerst in de directe pool €184,90 per ton, exclusief btw.

Dit betreft de betere kwaliteit brouwgerst. Leden ontvangen bovenop deze prijs €3,75 per ton aan ledenvoordeel.

In de bewaarpool heeft brouwgerst van goede kwaliteit €150,40 opgebracht, exclusief btw. Deze prijs geldt bij levering in januari.

Er is veel brouwgerst geoogst vorig jaar. De vraag daalde door de economische crisis. Dit kwam de prijsontwikkeling niet ten goede.

Vooral de laatste maanden was brouwgerst lastig te verkopen, zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm. "Er zijn geen beursnoteringen voor brouwgerst geweest omdat er te weinig werd gehandeld. Veel brouwwaardige gerst is als voergerst verkocht dit seizoen."

Desondanks is volgens Den Bakker een aanzienlijk deel van de gerst als brouwgerst verkocht.

De opbrengsten waren gemiddeld goed "Het hangt wel af van de regio. In de kleigebieden is over het algemeen een hoge opbrengst gehaald met een goede kwaliteit brouwgerst. Er zijn ook regio’s waar de opbrengst lager is uitgevallen en waar de gerst een te hoog eiwitgehalte had voor brouwgerst."

Volgens Agrifirm zijn afgelopen seizoen goede brouwgerstpremies gerealiseerd door de samenwerking in de keten. Holland Malt bijvoorbeeld is een belangrijke afnemer van brouwgerst. Deze mouterij is voor 43 procent eigendom van Agrifirm en voor 57 procent van bierbrouwer Bavaria. Holland Malt heeft bijna vierhonderd obligatiehouders, vrijwel allemaal gersttelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.