Home

Achtergrond 432 x bekeken

Agrifirm betaalt €161,10 voor tarwe

Coöperatie Agrifirm betaalt in de basispool €161,10 per ton tarwe van bakkwaliteit, exclusief btw.

In de bewaarpool heeft baktarwe €134,20 opgebracht. Leden ontvangen €3 per ton extra als ledenvoordeel.

In de poolprijs zit een premie voor bakkwaliteit van 2 euro per ton. Volgens de coöperatie haalt het grootste deel van de tarwe deze kwaliteit.

De beurscommissie in Groningen noteert dit seizoen tot nu toe gemiddeld 135 euro per ton tarwe. De beurscommissie Middenmeer noteert gemiddeld 123 euro.

Bewaarpool

Agrifirm heeft veel tarwe uit de basispool verkocht toen de prijzen hoger lagen, verklaart Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet, het verschil met de dagprijzen. "Wij starten met de verkoop van tarwe uit de basispool in het voorjaar voorafgaand aan de oogst. De verkoop gaat door tot eind mei in het jaar na de oogst. In het voorjaar van 2008 lagen de prijzen boven de 200 euro per ton. Tijdens de oogst daalde de prijs tot onder de 150 euro. Gedurende de eerste maanden van dit jaar bleef de prijs steken tussen 120 en 135 euro. Wij hebben de juiste verkoopmomenten weten te kiezen."

Agrifirm betaalt €134,20 per ton tarwe van bakkwaliteit in de bewaarpool. Deze tarwe is verkocht tussen begin januari en eind mei, zegt Den Bakker. "De tarwe uit de bewaarpool heeft meer last gehad van de periode van lagere prijzen. In deze pool krijgen de telers een bewaarvergoeding bovenop de poolprijs, die kan oplopen tot €4,50 per ton."

Agrifirm heeft ongeveer 400.000 ton graan gecollecteerd van de oogst van vorig jaar. De coöperatie is daarmee de grootste graancollecteur in Nederland. Volgens de coöperatie is vorig jaar 25 procent meer graan binnengehaald dan in 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.