Home

Achtergrond 179 x bekeken

Afslanking Rijk in nevelen gehuld

De Tweede Kamer kan niet goed controleren of er voortgang wordt geboekt met de reorganisatie van de rijksoverheid.

Het kabinet wil met de vernieuwing beter werk leveren met 12.800 minder ambtenaren en minder uitgaven.

Twee jaar na het begin van het afslankingsproces heeft verantwoordelijk minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken echter nog altijd niet aangegeven wat ze precies onder beter werk verstaat. Dat constateert de Algemene Rekenkamer, die haar adviseert alsnog met een definitie te komen.

Ook is er geen betrouwbare telling van de beginstand en zijn de spelregels voor het tellen ondertussen veranderd. De informatie die de Tweede Kamer over de reorganisatie krijgt, is bovendien niet volledig. "Het is lastig om de juistheid van de voortgangsinformatie te controleren als niet is na te gaan hoe deze tot stand is gekomen'', stelt de Rekenkamer.

Ter Horst kan zich op diverse punten niet vinden in de kritiek van de Rekenkamer. Ook betreurt ze de conclusie dat niet goed is te zien hoe de minister haar coördinerende rol vervult.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.