Home

Achtergrond 210 x bekeken 4 reacties

'Afrikaanse landen geven landbouwgrond weg'

Verscheidene Afrikaanse landen geven landbouwgrond vrijwel gratis weg aan buitenlandse investeerders.

In ruil daarvoor krijgen ze slechts vage beloftes over banen en de uitbreiding van infrastructuur. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat vandaag is gepubliceerd en waarover de krant Financial Times bericht.

De studie, uitgevoerd door de Wereldvoedselorganisatie FAO en het Internationale Fonds voor Ontwikkeling van de Landbouw, spreekt van "simpele contracten'' die geen recht doen aan de eocnomische realiteit. Lokale inwoners verliezen in sommige gevallen toegang tot landbouwland en zien het voedsel verdwijnen naar andere landen.

Landen als Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten willen op deze manier hun eigen voedselvoorziening veiligstellen en uitbreiden. De gestegen prijzen van landbouwproducten op de internationale markten versterken deze trend.

In totaal zouden onder meer Aziatische en Arabische landen hebben geïnvesteerd in zo'n 2,5 miljoen hectare land in Afrika, aldus het rapport. De studie bestrijkt Ethiopië, Ghana, Mali, Madagascar en Soedan. Andere schattingen spreken van in totaal 15 miljoen hectare land in Afrika en Zuid-Amerika dat in handen is van buitenlandse eigenaren.

Onafhankelijke economen en deskundigen van de VN spraken al eerder hun zorgen uit over de ontwikkeling. De nieuwe VN-studie geeft een overzicht van de situatie in de vijf Afrikaanse landen.

Het onderzoek laat zowel voor- als tegenstanders van het fenomeen aan het woord. Directeur Jacque Diouf van de FAO waarschuwt voor 'neo-kolonialisme', maar anderen zien nieuwe ontwikkelingskansen voor arme landen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Het gaat van kwaad tot erger. De Europeanen pakken eerst de markten af van de boeren in ontwikkelingslanden via gesubsidieerde exporten, dan (indirect) hun hulpbronnen via grootschalige import van producten als soja en palmolie. En nu volgen andere landen die direct het land opkopen, voor export naar eigen land, maar waarschijnlijk ook naar Europa waar de koopkrachtige vraag groter is. (Zo gaan Maleisische bedrijven op grote schaal palmolie produceren in het Braziliaanse regenwoud als biofuel voor de westerse markt.)
  De sleuteloorzaak ligt grotendeels in de vrijhandelsverdragen, waardoor daar geproduceerd wordt waar het het goedkoopst is, en waar milieu- en voorziening in basisbehoeften er minder toe lijken te doen.
  Met het oog op de Europese verkiezingingen raad ik iedereen zich ook eens te verdiepen in de Global Europe-strategie. Die o.a. als doel heeft dat Europese multinationals meer toegang krijgen tot natuurlijke hulpbronnen in andere landen. Het opkopen van land is dan niet ver meer.

  Dus laten we stoppen met deze waanzin, en binnen de WTO zorgen dat meer regionale productie mogelijk wordt, door marktbescherming en productiebeheersing. Boeren hier en daar kunnen dan weer een kostendekkende prijs verkrijgen, en in de eerste plaats hun eigen bevolking voeden.

 • no-profile-image

  simpel

  Landbouwgrond weggeven....? Laat Nederland zich ook even aanmelden hiervoor. Kunnen ze daar mooi de EHS en etc. neerzetten i.p.v. hier. Kunnen wij mooi onze landbouwgrond behouden.

 • no-profile-image

  gert

  die landen hebben geen koopkracht daarom gaat het voedsel naar het westen ,de regeringen in die landen krijgen hier geld voor ,en kopen er vaak wapens voor en luxe auto,s voor hun ministers en een goede bankrekening in zwitserland.Ook de visgronden aan de kust worden verpacht aan aziatische landen waaronder Japan,het westen en de VN sturen wel weer voedselhulp aan de hongerende bevolking

 • no-profile-image

  Arjan

  Het opofferen van landbouwgrond voor de EHS hier, lijdt tot opofferen van Afrikaanse landen en hun bevolking. Er wordt al 2 jr gewaarschuwd voor wereldwijde krapte. Maar ZLTO blijft vasthouden aan de EHS. LTO-Noord heeft meer ruggegraat, door dit breed ter discussie te stellen. Net zoals de NMV.

Of registreer je om te kunnen reageren.