Home

Achtergrond 1 reactie

Achterhoedegevecht

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en de daaraan gelieerde De Groene Belangenbehartiger (DGB) voeren een achterhoedegevecht. De organisaties willen niet inzien hoe de markt in elkaar zit.

De afzetmarkt bepaalt hoe en onder welke omstandigheden moet worden geproduceerd. De vakbond en DGB weigeren hun kwaliteitssysteem IKB NV in te passen in GlobalGap, het voedselveiligheidsysteem van supermarkten. Andere systemen zoals IKB Varken, IKB Kip en IKB Kalf doen dit wel. De supermarkten dreigen daarop vanaf 2010 geen vlees meer af te nemen met IKB NV-stempel.

De organisaties vinden dat hun normen afdoende zijn, zelfs strenger dan GlobalGap. In feite zegt de vakbond tegen zijn afnemers: onze varkens voldoen aan jullie eisen. Jullie hebben niets te maken met hoe wij dat doen. Zo'n opstelling is niet meer van deze tijd. Een gesprek met de koepel van supermarkten CBL werkt veel productiever en constructiever.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg heeft in principe gelijk als hij zegt dat de kwaliteitssystemen goed zijn en al voor een groot deel voldoen aan de GlobalGap-eisen. De onderhandelingspositie is in het gesprek met GlobalGap dan ook zeker niet slecht.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Verdiep je eens in de zaak meneer de journalist. GG is een grote kolder waarin varkenshouders totaal geen zeggenschap meer hebben. Net nu de NVV de discussie over marge verdeling l goed onder de aandacht te hebben gebracht gaan we onze zeggenschap weer weggeven. Andere bobos gaan beslissen hoe wij onze varkens moeten houden en wij moeten hiervoor ook nog eens de kosten gaan betalen ??!! De wereld op zijn kop !! Maar ja de varkenshouderij is allang verloren, want lto/vion maakt alles kapot !!

Of registreer je om te kunnen reageren.