Home

Achtergrond

'Aantal stoppers in Westland valt mee'

Het aantal teeltbedrijven in het Westland dat gedwongen werd te stoppen, valt tot dusver mee.

"In onze modellen hielden we rekening met hogere aantallen", zegt directeur Fred van Heyningen van Rabobank Westland. Precieze cijfers over het aantal stoppers, heeft hij niet. "Er staan genoeg bedrijven te koop, maar ten opzichte van wat je mag verwachten valt het mee."

Volgens Van Heyningen is dit voorjaar de economische situatie bij veel tomatenbedrijven verbeterd. "Waar in voorgaande jaren de bedrijven slechte opbrengsten behaalden, is dat nu wat opgeveerd", legt hij uit. Dat zegt nog niets over de rest van het seizoen, benadrukt hij. "Pas half juni kun je een beetje inschatten waar het naar toe gaat." In het Westland staan relatief weinig komkommerbedrijven. Met name daar is de afzetcrisis hard ingeslagen.

De economische situatie bij sierteeltbedrijven is ook verslechterd. Toch valt ook hier het aantal gedwongen stoppers mee. "Zij hebben toch hogere buffers dan verwacht." Rozentelers geven aan dat Moederdag niet is tegengevallen. Een deel van de gestopte bedrijven doet dat nadat banken besluiten geen krediet meer te verlenen. In hoeveel procent van de gevallen dat in het Westland gebeurt, is niet duidelijk.

Volgens sectormanager tuinbouw Bernd Feenstra van ABN Amro zijn de verschillen tussen tuinders groot. "Ondernemers moeten steeds keuzes maken, en die keuzes hebben steeds grotere impact door de beweeglijkheid van prijzen." Dat versterkt de selectie. "De sterke ondernemers profiteren daarvan, maar de minder vallen uit", stelt de ABN Amro-manager.

Rabobank Westland is met teeltpartijen in gesprek over ondersteuning van innovaties via een fonds. De bank roomt in een aantal jaar 10 miljoen euro af. Projecten zijn nog niet toegekend. "Het moet van belang zijn voor de hele sector. We draaien niet zomaar projecten", zegt Van Heyningen. Als voorbeeld noemt hij scherminstallaties die electriciteit opwekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.