Home

Achtergrond

Aantal besmettingen met Q-koorts neemt snel toe

Het aantal mensen dat dit jaar met Q-koorts is besmet, is de afgelopen week bijna verdubbeld. In totaal zijn in 2009 tot nu toe 414 gevallen gemeld.

Vorige week waren dat er nog 228. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag gemeld.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten zoals een longontsteking.

In deze maanden worden geiten en schapen op grotere bedrijven in Brabant en delen van Limburg, Gelderland en Utrecht verplicht gevaccineerd. De geitenvaccinatie zal pas volgend jaar mogelijk tot minder ziektegevallen bij de mens leiden. In 2008 werd de ziekte in totaal bij 998 personen vastgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.