Home

Achtergrond

Aanleg warmte-koude opslag moet eenvoudiger

Milieuminister Jacqueline Cramer wil het gebruik van zogenoemde warmte-koude opslag (WKO) stimuleren.

Zij gaat daartoe de regels aanpassen en vooral de vergunningsprocedure vereenvoudigen, kondigde zij dinsdag aan. WKO is een systeem waarbij water diep in de grond wordt opgeslagen en naar boven gehaald om huizen te verwarmen of te koelen. Cramer boorde dinsdag in Diemen in een wijk met 1200 nieuwbouwwoningen de eerste bron van het grootste WKO-project in Nederland in de woningbouw. Volgens haar groeit momenteel het gebruik van WKO al met meer dan 10 procent per jaar. Als die groei kan worden verdrievoudigd, kan de uitstoot van het broeikasgas CO2 elk jaar verminderen met een hoeveelheid die gelijk staat aan het elektriciteitsgebruik van 600.000 huishoudens.

Door het grootschalig gebruik van het systeem moet ervoor worden gewaakt dat de bodem wordt beschadigd. Cramer gaat daarom verder de installatie en aanleg van WKO certficeren. Momenteel geldt al een vrijwillig systeem maar in de toekomst zouden alleen nog erkende gekwalificeerde bedrijven in de markt actief mogen zijn, die met kennis van zaken opereren en betrouwbaar zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.