Home

Achtergrond

Aandeel aardappelen onder plastic daalt fors

Het areaal vroege aardappelen is ongeveer gelijk aan vorig seizoen.

Het aandeel onder plastic is gedaald van zo’n 13 naar 8 procent. "Met het oog op de economische situatie zijn telers voorzichtiger in het maken van kosten", zegt David Hage, directeur van de vroege aardappelveiling op Tholen. De vroege aardappelveiling gaat begin juni van start, vertelt Hage. "Het exacte areaal, met rasverdeling, is vlak voor de eerste veiling pas duidelijk."

Het gewas staat er mooi bij, maar de komende weken zijn bepalend voor de opbrengst en het oogsttijdstip. Omstandigheden kunnen zomaar een week verschil uitmaken. Vorig jaar kwamen de eerste vroege aardappelen op 4 juni voor de klok. De knolzetting heeft in deze periode plaats, weet Hage. "Zo op het oog ziet het er prima uit." Boven de grond staat een keurig aardappelgewas, vindt de kenner. "Een buitje is wel welkom. Het zijn geen droogtegevoelige gronden, maar de omstandigheden zijn aardig schraal. Vocht verdampt dus snel. Elke week een buitje, dat is in het groeiseizoen het mooiste. Extremen zijn immers nooit goed."

Hage constateert dat er dit seizoen minder onder plastic is geteeld. "Het totale areaal groeit ook zeker niet, maar blijft stabiel tussen de zes- en zevenhonderd hectare. Groeien doet het zeker niet. De teelt onder plastic is wat afgenomen van 13 naar 8 procent van het totale areaal. Dat is het gevolg van de economische omstandigheden. Iedereen is wat voorzichtiger met geld uitgeven, dus vroege aardappeltelers ook."

De kans op een topprijs neemt door de omstandigheden af. In een financieel onzeker situatie voldoen soms oude aardappelen ook nog wel, terwijl normaliter nieuwe oogst was aangeschaft. "Natuurlijk blijft iedereen aardappelen kopen, dat staat vast. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de afzet op gang komt. Het is alleen afwachten of de consument ook meer wil betalen voor het vroege product. Daarom past de teler op zijn investeringen en probeert hij zo mogelijk zijn kosten te drukken."

Of registreer je om te kunnen reageren.