Home

Achtergrond 157 x bekeken

'AIVD kan ten onrechte inhoud sms'jes lezen'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de politie krijgen ten onrechte de inhoud van sms'jes te zien.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CITV) heeft daar bezwaar tegen omdat dat gebeurt zonder toestemming van de minsiter van Binnenland zaken. Dat staat vandaag in de NRC in een afscheidsinterview met CITV-voorzitter Irene Michiels van Kessenich.

De opsporingsdiensten kunnen bij telecomproviders verkeersgevens opvragen, wie met wie gebeld of gemaild heeft. Daarbij mag het niet om de inhoud gaan. Volgens haar zijn er twee providers (Vodafone en T-Mobile) die niet in staat staat om de verkeersgegevens en de inhoud te scheiden. KPN kan dat 'filteren' van de berichteninhoud wel.

Het CITV heeft de zaak aangekaart bij minster Guusje ter Horst van Binnelandse Zaken. Ze heeft de Tweede Kamer geschreven dat het de AIVD niet te verwijten valt dat de dienst de berichten kan lezen, maar de dienst mag de berichten nu alleen lezen na uitdrukkelijke toestemming.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.