Home

Achtergrond 4 reacties

Zwanenburg: zet rampenwet in

De Wet Tegemoetkoming Schade door rampen en ongevallen biedt voor de overheid misschien een mogelijkheid om veehouders schadeloos te stellen voor de omzetderving als gevolg van een vaccinatiecampagne. Dat vindt Wyno Zwanenburg

De NVV-voorzitter heeft het idee ingebracht tijdens een overleg over de financiering van het Diergezondheidsfonds. De afzet van vlees van gevaccineerde dieren is nog steeds een probleem. Slachterijen, vleesverwerkers en supermarkten kunnen geen garanties geven voor de afzet van dit vlees.

Daardoor bestaat de kans dat veehouders bij een calamiteit (bijvoorbeeld varkenspest of MKZ, waarbij vaccinatie wordt toegepast om de ziekte onder controle te krijgen) een flinke opbrengstderving ondergaan. "De kans dat veehouders onder die omstandigheden weigeren hun dieren te vaccineren is groot", aldus Zwanenburg. Door de wet tegemoetkoming Schade bij rampen toe te passen blijft de overheid betrokken.

Ook Annechien ten Have van LTO onderkent de problematiek. Zij zegt dat de organisatie wil dat de overheid partij blijft in dit soort gevallen. "LTO wil eventuele schade van veehouders in dit soort gevallen inbrengen in het Europese circuit en zo komen tot een structurele oplossing."

Volgens Alfred van Lenthe van het Productschap Vee en Vlees (PVV) ging het in het overleg puur om een ideeëninventarisatie om de knelpunten bij de Diergezondheidsfinanciering op te lossen. Het idee van Zwanenburg is een van de genoemde ideeën en zal nader worden bestudeerd, aldus Van Lenthe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  NVV lid

  Nee Anne uit friesland, Wyno Zwanenberg doet aan het circus niet mee! Zo zit Wyno en de NVV niet in elkaar!!! Eerlijk en recht voor de raap!

 • no-profile-image

  boer

  Het is wel weer duidelijk wie hier met ideeen moet komen............ En ja Habets, blijkbaar hebben lto boeren 100% vertrouwen in haar..............

 • no-profile-image

  Habets

  Zit Annechien nog steeds op het rode pluche?

 • no-profile-image

  anne

  ja van de PVE zeker. die hebben we daar echt niet voor nodig. niet alleen ten have maar ook zwanenburg doet vrolijk mee aan dat circus. allemaal boter op het hoofd.

Of registreer je om te kunnen reageren.