Home

Achtergrond 161 x bekeken

Zuid-Afrikanen kiezen nieuw parlement

Ruim vijftien jaar na het einde van de apartheid kiezen de Zuid-Afrikanen woensdag een nieuw parlement.

De regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is favoriet, maar het is nog maar de vraag of de partij haar tweederde meerderheid in de Nationale Vergadering kan behouden.

Oppositiepartijen hopen op de steun van proteststemmers die gefrustreerd zijn over corruptie, armoede en criminaliteit die het land teisteren. Zuid-Afrika kent een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld en corruptie is doorgedrongen tot in de hoogste politieke lagen. Zo werden onlangs nog corruptieaanklachten tegen ANC-leider Jacob Zuma ingetrokken. Zuma ontkent alle schuld, maar de aanklachten hangen als een schaduw over de ANC-campagne.

Waarnemers verwachten dat het ANC tussen de 60 en 66 procent van de stemmen krijgt. Als de regeringspartij van Jacob Zuma haar twee derde meerderheid verliest, verliest zij ook het recht om wetten te ontwerpen en verliest zij macht.

Voor woensdag wordt een hoge opkomst verwacht. Om zeven uur 's ochtends gaan de 19.000 stembureaus open. De 23 miljoen stemgerechtigden kunnen tot negen uur 's avonds hun stem uitbrengen. De officiële uitslagen worden twee dagen later verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.