Home

Achtergrond 177 x bekeken

Zorgen om gevolgen van ontkoppeling

De LTO vakgroep Vleeskalverhouderij maakt zich zorgen om de verdeling van toeslagen na ontkoppeling van de slachtpremies.

Voorzitter Bert Loseman pleit ervoor dat kalverhouders zelf een referentiejaar kunnen kiezen.

Loseman is blij dat minister Gerda Verburg heeft besloten om de slachtpremies al per 2010 los te koppelen van de productie en niet te wachten tot 2012. Bovendien ontkoppelt Frankrijk de steun op hetzelfde moment, wat voor de kalversector een belangrijke voorwaarde voor ontkoppeling was. Loseman stelt echter dat het nu zaak is om tot een eerlijke verdeelsleutel te komen. ”Wij pleiten ervoor dat er drie referentiejaren worden aangewezen waarvan de kalverhouder er één mag kiezen.”

In tegenstelling tot de LTO is directeur Henny Swinkels van de VanDrie Group niet blij dat Verburg voor 2010 heeft gekozen. ”Ontkoppeling past niet bij een geïntegreerde keten als de kalfssector. Dit gaat onrust brengen in de markt en dat is gezien de crisis bijzonder ongelukkig gepland.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.