Home

Achtergrond 207 x bekeken

Zorg voor kwaliteit graskuilen kan veel beter

Meer dan twee op de vijf graskuilen was vorig jaar slecht geconserveerd.

Dat concluderen althans onderzoeksbureau Blgg, graszaadproducent Barenbrug en veevoerbedrijf De Heus.

De conserveringsindex van de betreffende kuilen was lager dan 60 punten. Dat is volgens de index van Blgg een slechte kuil met veel verlies van energie en eiwit.

Blgg raadt melkveehouders daarom aan zorgvuldig om te gaan met de grasoogst, de kuil zorgvuldig aan te rijden, zodat er niet te veel zuurstof in de kuil achterblijft. Zo nodig moet een toevoegmiddel worden gebruikt. Hiermee kan tegen relatief geringe meerkosten een betere kwaliteit kuil worden behouden.

Woordvoerder Erikjan van Huet Lindeman van Blgg concludeert op grond van het onderzoek dat in ieder geval een deel van de kuilen beter verzorgd kan worden. Een goede zorg voor het ingekuilde gras loont snel de moeite. Zeker bij de steeds smallere marges in de melkveehouderij. Een veehouder heeft snel voor vele duizenden of tienduizenden euro’s aan waarde onder plastic zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.