Home

Achtergrond

Zonnebrandmiddel groente en fruit breekt door

Een zonnebrandmiddel voor groente en fruit in de open teelt (vollegrond) krijgt een steeds bredere toepassing.

Het middel Purshade van fabrikant Purfresh staat in de top vijftig van meest belangwekkende uitvindingen van Time Magazine, maar ook de eerste teeltresultaten lijken veelbelovend, melden Amerikaanse media. Het middel kan het waterverbruik in droogtegevoelige gebieden terugdringen, is de verwachting.

Het middel zit in de testfase, maar volgens de fabrikant is nu in circa 100 onafhankelijke tests het effect van het middel aangetoond. Met name in de droogtegevoelige gebieden als Australië blijken mangos, tomaten en avocados minder gevoelig voor droogte. Zo blijkt uit onderzoek van Pursfresh dat het percentage grote vruchten bij meloenen met 12 procent toeneemt. Door het middel wordt het gewas minder blootgesteld aan stress door droogte en blijft de groei gehandhaafd.

Het middel blokkeert schadelijke stralen van de zon en laat alleen de voor de fotosynthese nuttige straling door. In de Verenigde Staten zijn tests gedaan met appels en kersen, maar ook op kolen, spinazie en selderij. In Nederland zal het middel waarschijnlijk geen grote toepassing krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.