Home

Achtergrond 3 reacties

Zoeken naar slakken voor Europees onderzoek

Wie zijn steentje wil bijdragen aan een Europees onderzoek, kan op zoek naar slakken.

Het gaat vooral om de kleuren van de huisjes van het weekdier. Het Leids natuurhistorisch museum Naturalis lanceert op 21 april Evolutie Megalab, een Europees wetenschappelijk onderzoek naar de evolutie van de tuinslak, waaraan iedereen kan meedoen.

Op die dinsdag begint de zoekactie naar slakken in de museumtuin. Niet alleen museumbezoekers en scholieren gaan op jacht naar de slak, ook biologen doen mee. Volgens Naturalis worden alle achtertuinen en parken van Nederland één groot laboratorium waarin de ontwikkeling van de slak 'live' te volgen is.

Mensen kunnen op een site (evolutionmegalab.org) namelijk de kleuren van de slakkenhuisjes invoeren. De informatie wordt opgeslagen en vergeleken met historische gegevens uit dezelfde omgeving. Zo hoort de deelnemer meteen of er veranderingen zijn geweest. ,,Hoe meer mensen meedoen aan het onderzoek, des te meer gegevens verzameld worden voor betrouwbare resultaten'', aldus Naturalis.

De kleurpatronen op het huisje van een slak dienen onder meer als camouflage tegen roofdieren. Daarnaast bepaalt de kleur hoe gevoelig een slak is voor temperatuur: hoe lichter het huisje, hoe beter de slak tegen hitte kan.

Volgens Naturalis zijn de laatste zestig jaar meer dan achtduizend gegevens over het weekdier verzameld. Door die te vergelijken met nieuwe informatie, kan worden gekeken hoeveel invloed het veranderende milieu heeft op de ontwikkeling van de tuinslak en de natuur.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  HEBBEN ZE NIKS ANDERS TE DOEN.HIER ZAL WEL WEL WEER EEN PAAR MILJOEN VOOR UITGETROKKEN ZIJN.In den haag zitten genoeg slakken

 • no-profile-image

  JessieSharp

  I received 1 st loan when I was 20 and that supported my family very much. But, I need the student loan once more time.

 • no-profile-image

  home loans

  Don't you acknowledge that it's correct time to receive the loan, which will realize your dreams.

Of registreer je om te kunnen reageren.