Home

Achtergrond 217 x bekeken

Zes op de tien onveilige producten komen uit China

Bijna 60 procent van de onveilige consumentengoederen die van de Europese markt worden gehaald is in China vervaardigd.

De EU-landen zorgen voor 20 procent van de riskante producten. Dit maakte Eurocommissaris Meglena Kuneva (Consumentenbescherming) vandaag bekend.

De Europese Unie werkt intensiever samen met China om de veiligheid van de producten te vergroten. China heeft de helft van de gemelde gevallen onderzocht. Kuneva stelt dat dit zeker niet voldoende is, maar dat er grote vooruitgang is geboekt. In 2007 had China nog geen enkele melding onderzocht.

De gegevens komen uit het jaarlijkse rapport van RAPEX, een EU-datasysteem tegen gevaarlijke consumentenproducten. Vooral speelgoed, elektrische apparaten, motorvoertuigen en textiel bleken veiligheidsrisico's met zich mee te brengen. Te denken valt aan producten die instabiel zijn, die een elektrische schok of verbranding kunnen veroorzaken, of koordjes en veters in kinderkleding die tot wurging kunnen leiden.

Kuneva prees Philips voor het terughalen van de 7,2 miljoen Senso-apparaten. "Ondanks het grote economische verlies voor Philips heeft het bedrijf haar verantwoordelijkheid genomen en dat is precies wat we moeten bereiken'', zo stelde zij. Philips haalde de koffieautomaten terug van de consument toen bleek dat deze brandgevaarlijk waren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.